Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:10 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lansarea Centrului de studii sino-ruse. (CSSR) în cadrul ISPRI

ro

06 Oct, 2021 14:29 1467 Marime text
Lansarea Centrului de studii sino-ruse. (CSSR) în cadrul ISPRI
 
Începând cu luna octombrie 2021, Institutul de Științe Politice și Internaționale “Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI) a lansat Centrul de studii sino-ruse (CSSR)

Înainte de pandemie, proiectul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române era lansarea unui Centru de studii ruse, în cadrul institutului. Pandemia ne-a schimbat planul. Fără să inventeze neapărat ceva nou, pandemia a scos la iveală şi a exacerbat trendurile veche - printre ele, ascensiunea Chinei, accelerată de pandemie într-un ritm care a încurcat nu doar Occidentul, ci şi Beijing-ul.

Un Centru dedicat strict Rusiei devenise o chestiune (aproape) inadecvată, alăturea de trendurile mari care sugerau că viitoarea ordine mondială avea să se deseneze în jurul dubletului SUA-China, lăsând în urmă şi ordinea Războiului Rece şi pe cea a hegemoniei americane.
Pandemia ne-a arătat cu claritate că intrăm într-o nouă era a relaţiilor internaţionale.De aici și idea lansării CRS. Este un proiect unic în România, despre a cărui necesitate nu are rost să argumentăm prea mult. A ignora astăzi a doua superputere a lumii este nu doar un risc strategic, ci un gest de incultură academică crasă.

Unul dintre proiectele  CSSR este “China la zi -  revista presei de limbă chineză”.
Săptămânal, vom prezenta publicului românesc principalele relatări - şi tăceri! - ale presei chineze, urmând ca, lunar, cel puţin, plecând de la acestea, să organizăm o dezbatere televizată, cu experţi ai Centrului, dar şi din afară, dedicată realităţilor din China şi nu numai, moderată de jurnalistul de televiziune Claudiu Lucaci, partener în acest proiect. Prima emisiune de acest fel se poate urmări aici.
Participanţii la proiectele Centrului – care vor traduce, analiza, comenta - sunt cercetătorii şi vorbitorii de limbă rusă din cadrul ISPRI, la care s-au alăturat vorbitorii de limbă chineză şi specialişti (prezenţi sau în devenire) pe acest dosar covârşitor. Toţi, împreună, vor încerca să cupleze România la temele mari ale dezbaterii internaţionale, încercând, în primul rând, să înţeleagă ce se petrece cu lumea noastră şi, în al doilea rând, să aşeze Bucureştiul pe harta importantă a capitalelor europene care au un asemenea institut de cercetare dedicat Chinei.

Partenerul principal al proiectului este Fundaţia Universitară a Mării Negre „Mircea Maliţa”, care, prin Bursele anuale de studii Mircea Maliţa, a făcut posibil ca cercetătorii beneficiari ai acestor burse să devină cercetători asociaţi ai ISPRI şi să fie părtaşi la proiectul China la zi, care se află doar la început. Nu e singurul din cadrul Centrului de studii sino-ruse: pe lângă revista presei chineze urmează prima enciclopediei (geo)politică a Chinei secolului XX publicată în România, conferinţele internaţionale anuale Mircea Maliţa - cu invitaţi din Statele Unite şi China -, o colecţie de volume de cercetări dedicate Rusiei de ieri, de azi şi de mâine, reevaluări ale relaţiei complexe SUA-(România)-China din timpul celui mai faimos „reset” din secolul XX etc.

Institutul de Științe Politice și Internaționale
IULIU MANIU 1-3, CORP A, ET.7, SECTOR 6, BUCURESTI 061072 Romania, UNSUSCRIBE
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii