Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:27 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Propunerea de Regulament al Parlamentului European

ro

26 Nov, 2009 19:46 925 Marime text

26 noiembrie 2009

COMUNICAT
Propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind competenţa, legea aplicabilă, recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti şi a actelor autentice în materie de succesiuni, precum şi crearea unui certificat european de moştenitor  

Consiliul Superior al Magistraturii apreciază ca oportună adoptarea de către  Parlamentul European şi Consiliul Europei a Regulamentului privind competenţa, legea aplicabilă, recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti şi a actelor autentice în materie de succesiuni, precum şi crearea unui certificat european de moştenitor, instrument european impus de prevederile art. 61 din Tratatul de instituire a Comunităţii Europene.
Oportunitatea reglementării este motivată şi prin aceea că s-a constatat că nu întotdeauna succesiunile internaţionale sunt executate potrivit voinţei persoanelor decedate şi nu sunt respectate drepturile potenţialilor moştenitori, ale persoanelor având o legătură formală sau de alt tip cu defunctul, ale creditorilor privaţi şi publici.
În preambulul proiectului de regulament sunt definiţi termenii cu care se operează şi domeniul de aplicare al regulamentului şi sunt stabilite normele de competenţă şi legea aplicabilă.
Proiectul de regulament include dispoziţii cu privire la recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti, recunoaşterea actelor autentice şi certificatul de moştenitor.
Se observă că legislaţia internă în această materie este corelată în ansamblu cu prevederile din regulament, multe dispoziţii similare regăsindu-se în Codul Civil şi Legea notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, cu modificările şi completările ulterioare (stabilirea competenţei în funcţie de ultima reşedinţă a defunctului, dovada calităţii de moştenitor pe baza certificatului de moştenitor etc.).

Documentul a fost transmis consiliului de către Direcţia Generală Relaţii Parlamentare Externe din cadrul Senatului României.

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ŞI RELAŢII CU MASS MEDIA

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii