Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:31 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă - privind apărarea reputaţiei profesionale a doamnei Simona Tăuş, judecător în cadrul Judecătoriei Zărneşti

ro

13 Oct, 2015 15:16 1280 Marime text
În şedinţa de azi, 13 octombrie 2015, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că afirmaţiile denigratoare lansate în spaţiul public la adresa doamnei Simona Tăuş, judecător în cadrul Judecătoriei Zărneşti, i-au afectat reputaţia profesională.
 
Cererea doamnei judecător, înaintată Consiliului Superior al Magistraturii la data de 10 august 2015, are ca obiect apărarea reputaţiei sale profesionale în raport de cuprinsul articolelor de presă publicate pe paginile de internet www.mytex.ro în data de 23.07.2015 şi www.monitorulexpres.ro în data de 24.07.2015, acesta din urmă fiind preluat de www.mediafax.ro şi de alte publicaţii centrale.
Articolele de presă au vizat activitatea de judecată desfăşurată de doamna judecător în soluţionarea dosarului aflat pe rolul Judecătoriei Zărneşti având ca obiect infracţiuni de agresiune sexuală şi viol presupuse a fi fost săvârşite de către un paramedic din Tabăra Zărneşti împotriva unor minore. S-a afirmat că doamna judecător „a lăsat în libertate… din lipsă de timp” un inculpat acuzat de săvârşirea unor infracţiuni grave, precum şi faptul că magistratul tergiversează judecarea dosarului.
 Verificările Inspecţiei Judiciare au concluzionat că, în realitate, dosarul penal menţionat a parcurs etapele de soluţionare prevăzute de lege, iar soluţia de înlocuire a arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar pronunţată de doamna judecător a fost legală şi temeinică, fapt confirmat şi de instanţele de control judiciar. Nu a fost reţinută nici o tergiversare nejustificată a cauzei, motivele de amânare fiind obiective şi determinate de complexitatea acesteia, de persoanele implicate în procedura judiciară, de numărul martorilor audiaţi, aspecte ce au făcut imposibilă finalizarea cercetării judecătoreşti la un singur termen de judecată.
Conţinutul materialelor de presă şi lipsa documentării acestora au condus la dezinformarea opiniei publice cu privire la modalitatea de soluţionarea a cauzei, afectând totodată reputaţia profesională a doamnei judecător. Nu în ultimul rând, modalitatea de prezentare a situaţiei anterior pronunţării unei soluţii în cauză prin asociere cu situaţiile de la Vaslui şi Olt, în care inculpaţii au fost puşi în libertate şi etichetarea inculpatului prin atribute ce sugerează vinovăţia acestuia, în condiţiile în care nu fusese condamnat, au fost de natură a afecta independenţa judecătorului prin crearea unei presiuni asupra sa în scopul influenţării modului de soluţionare a cauzei.
Este relevant faptul că urmare a articolelor de presă amintite, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, iar după efectuarea verificărilor prealabile s-a reţinut că nu există indiciile săvârşirii de către doamna judecător Simona Tăuş a vreuneia din abaterile disciplinare prevăzute de lege.
Reamintim că reputaţia profesională constituie o valoare fundamentală în exercitarea funcţiei de magistrat şi reprezintă, totodată, percepţia creată în conştiinţa colectivă asupra modului în care sunt exercitate responsabilităţile profesionale, iar libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea şi nici dreptul la propria imagine.
Consiliul Superior al Magistraturii apără corpul magistraţilor împotriva oricăror acte de natură să aducă atingere reputaţiei profesionale a acestora.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii