Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:56 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă Apărarea reputaţiei profesionale a domnului Sorin Armeanu, prim procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui

ro

15 Sep, 2015 14:33 1759 Marime text
În şedinţa de azi, 15 septembrie 2015, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis ca întemeiată cererea de apărare a reputaţiei profesionale formulată de domnul Sorin Armeanu, prim procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, constatând că afirmaţiile din articolul publicat pe site-ul www.realitatea.net şi din cadrul emisiunii „Jocuri de putere” difuzată de postul de televiziune Realitatea TV în data de 23 iulie 2015, au fost de natură să aducă atingere reputaţiei profesionale a magistratului.
 
La data de 29 iulie 2015, domnul Sorin Armeanu, prim procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii apărarea reputaţiei profesionale în raport de afirmaţiile făcute la adresa sa în data de 23 iulie 2015 în articolul intitulat „Filmul blatului total dintre procurori şi judecători în cazul violului de la Vaslui”, postat pe site-ul www.realitatea.net şi în cadrul emisiunii „Jocuri de putere” difuzată de postul de televiziune Realitatea TV.
Verificările efectuate au avut în vedere şi articolele intitulate „Cazul violului de la Vaslui: Blat între procurori şi judecători”, publicat pe site-ul „Jurnaliştii.ro” în data de 23 iulie 2015 şi „Ei nu realizează, zic că a fost o glumă. Violatorii de la Vaslui sunt apăraţi de săteni”, difuzat de postul TV Antena 3 în data de 25 iulie 2015, precum şi rezultatele cercetării disciplinare efectuate cu privire la prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui.
În cuprinsul materialelor de presă menţionate s-a afirmat că, în urma discuţiei cu procurorul de şedinţă,   domnul Sorin Armeanu, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, s-a opus promovării căii de atac în cazul punerii în libertate a celor şapte persoane acuzate că ar fi violat o tânără din judeţul Vaslui.
Inspecţia Judiciară a constatat că domnul Sorin Armeanu ocupă funcţia de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, unde a fost numit prin Hotărârea CSM nr.281/2013, în urma promovării examenului. S-a reţinut că la data de 2 aprilie 2015, procuror de şedinţă în dosarul menţionat a fost doamna Ingrid Botezatu, prim procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, faţă de care s-a exercitat acţiunea disciplinară pentru săvârşirea abaterilor prevăzute de art. 99 lit. m şi t teza I din Legea nr. 303/2004. În cursul cercetării disciplinare nu a rezultat existenţa vreunei consultări între procurorul de şedinţă, doamna Ingrid Botezatu şi prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, domnul Sorin Armeanu, cei doi procurori exercitând prerogativele unor funcţii de conducere la parchete diferite.
Reputaţia profesională constituie o valoare fundamentală în exercitarea funcţiei de magistrat şi reprezintă, totodată, percepţia creată în conştiinţa colectivă asupra modului în care sunt exercitate responsabilităţile profesionale, iar libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea şi nici dreptul la propria imagine.
Plenul Consiliului a reţinut că afirmaţiile lansate în spaţiul public prin intermediul articolelor menţionate sunt neconforme realităţii şi au afectat reputaţia profesională a domnului Sorin Armean, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui.
Conform dispoziţiilor art. 1 şi 30 din Legea nr. 317/2004, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii apără corpul magistraţilor împotriva oricăror acte de natură să aducă atingere independenţei, imparţialităţii sau reputaţiei profesionale a acestora.
 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii