Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:46 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Românii sunt foarte deschişi către noi instrumente financiare

ro

14 Feb, 2012 01:04 1295 Marime text

XTB: la un an de la lansarea opţiunilor pe piaţa din România, peste 25% dintre investitori le includ în portofoliu. Românii sunt investitori prudenţi: opţiunile cu câştig cunoscut şi o eventuală pierdere clar limitată de la început- peprimul loc în topul preferinţelor. Opţiuni pentru începători cu 10 dolari. Românii- receptivi şi inteligenţi- învaţă uşor despre pieţele financiare.

"Investitorii din România au un nou instrument financiar << vedetă>>- opţiunile binare, fapt absolut notabil pentru o piaţă în formare, precum este cea locală: la un an de la lansarea acestora aici, peste 25% dintre investitorii noştri şi-au adăugat opţiunile în portofoliu. Românii sunt în continuare <<ca un burete>> în ceea ce priveşte instruirea şi tranzacţionarea pe pieţele financiare şi sunt extrem de deschişi la tot ceea ce introducem nou ca instrumente financiare", a arătat Tadeusz Kuropatwinski, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.

Pe piaţă sunt două mari categorii de opţiuni - vanilla (tradiţionale, mai complexe) şi, respectiv, opţiunile digitale (binare), care sunt mai simple. Opţiunile binare sunt bazate pe principiul „totul sau nimic", adică investitorul va primi în totalitate suma solicitată în cazul în care piaţa evoluează în direcţia estimată de acesta sau va pierde prima plătită (o sumă fixă şi cunoscută) în situaţia contrară. "Opţiunile Up&Down sunt unele dintre cele mai simple şi atractive instrumente: au scadenţe de până într-o oră, au o primă (preţul opţiunii) care începe de la doar 10 USD (în caz de pierdere, aceasta este pierderea maximă), iar randamentul ajunge la 85%. Opţiunile Up&Down sunt potrivite pentru persoanele cu conturi cu o valoare mai redusă, întrucât sumele necesare iniţierii tranzacţiilor sunt mici, precum şi pentru începători, care au un control total asupra sumei investite", a precizat Lavinia Cristescu, CFA, Equity & Options Business Lines Coordinator .

Opţiunile sunt instrumente derivate, a căror evoluţie depinde cel mai mult de activul suport (valute, mărfuri sau indici). Succesul tranzacţiilor pe opţiuni depinde de respectarea scenariului activului suport pe care l-a estimat investitorul la lansarea unei tranzacţii. Decizia de a face o tranzacţie pe opţiuni (indiferent de felul lor), porneşte de la perspectivele investitorului asupra activului suport (bazate pe analiza tehnică şi/sau fundamentală), precum şi pe sistemul de management al riscului ales de fiecare. „Spre deosebire de alte instrumente financiare, o serie de opţiuni oferă varianta limitării clare a unei posibile pierderi încă de la lansarea tranzacţiei şi acestea sunt preferate de români. În această categorie intră, de exemplu, cumpărarea Opţiunilor Vanilla (teoretic sunt posibilităţi nelimitate de câştig, iar potenţiala pierdere- dacă piaţa evoluează altfel decât estimarea- este limitată la prima plătită initial), dar mai ales Opţiunile Digitale simple şi Up&Down, unde atât câştigul potenţial, cât şi potenţiala pierdere sunt limitate şi cunoscute de investitor dinainte de a intra în tranzacţie, cu condiţia menţinerii opţiunii până la scadenţă", a arătat Lavinia Cristescu.

Piaţa opţiunilor s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, datorită nevoii de diversificare a investitorilor; opţiunile se pot integra foarte bine în portofoliul de active financiare al oricărei persoane şi pot contribui la optimizarea acestuia. „Investitorii din alte ţări sunt mult mai familiarizaţi cu tranzacţionarea opţiunilor, deoarece aceştia au o experienţă mai mare privind pieţele financiare. În România sunt necesare eforturi mai mari de instruire a populaţiei în ceea ce priveşte acest domeniu, aşa încât organizăm în continuare numeroase workshop uri gratuite destinate exclusiv tranzacţionării opţiunilor, iar prezentarea acestora este inclusă periodic atât în webinar ii, cât şi în seminarii; este însă un demers foarte încurajator întrucât românii sunt foarte receptivi şi inteligenţi, învăţând uşor", a precizat Tadeusz Kuropatwinski.

****

Ce se întamplă în această săptămână? Vezi pe http://www.xtb.ro/analiza/calendar-economic

Zilnic știri și analize XTB: http://www.xtb.ro/analiza

****

Despre X- Trade Brokers DM SA

X- Trade Brokers DM SA este o casă de brokeraj înfiinţată în Polonia, în anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 21 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizată şi monitorizată de instituţiile locale care reglementează pieţele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.

X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.

X- Trade Brokers acţionează ca intermediar pe Bursa din Varşovia şi ca formator de piaţă de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenţă (CFD-uri) şi Opţiuni- având ca activ suport instrumente tranzacţionate pe toate continentele pe pieţele valutare (forex), monetare, de mărfuri şi, respectiv, de capital (acţiuni şi indici bursieri).

X-Trade Brokers tranzacţionează instrumente derivate pe piaţa extrabursieră, decontările tranzacţiilor efectuându-se direct între participanţii la piaţă (instituţii financiare, bănci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB deţine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie şi nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicaţiilor şi nici pentru deschiderea / închiderea poziţiilor. Clienţii au acces permanent la conturile de investiţii.

La nivel european, X-Trade Brokers are peste 30.000 de clienţi care tranzacţionează lunar un volum ce depăşeşte 35 miliarde Euro (in marja).

Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.

Pe piaţa din România, X- Trade Brokers s-a lansat oficial în februarie 2009 şi este autorizatǎ de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 21.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.

Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).

Pentru mai multe informaţii vǎ invitǎm sǎ vizitaţi www.xtb.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii