Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:27 15 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pepenii de Dăbuleni - vedetele verii în raionul de legume-fructe al magazinelor real

ro

16 Jul, 2012 22:35 869 Marime text

Bucureşti, 16 iulie 2012: De la începutul lunii iulie, în raioanele de legume şi fructe ale hipermarketurilor real,- din toată ţara au apărut delicioşii pepeni tradiţionali de Dăbuleni, în urma unui parteneriat încheiat de reţeaua de hipermarketuri cu mai mulţi producători agricoli din zonă.

În această vară, estimările iniţiale arată că real,- va pune în vânzare peste 1000 de tone de pepeni verzi proveniţi din bazinul horticol Dăbuleni, din sud-estul judeţului Dolj, cea mai importantă zonă de cultivare a acestora din ţară. Fructele vor fi comercializate sub marca exclusivă „Dăbuleni - Casa Pepenilor", înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), fapt care garantează originea controlată şi trasabilitatea produsului. Alături de pepenii verzi de Dăbuleni, hipermarketurile real,- au mai contractat şi peste 200 de tone de pepene galben, din varietatea cantalup, sub marca „Melovita", proveniţi din acelaşi bazin horticol, mai exact din zona văii Sadovei, la vest de Dăbuleni.

„Ştim cu toţii problemele cu care s-au confruntat cultivatorii de pepeni doljeni în anii anteriori, când fie rămâneau cu pepenii nevânduţi şi erau nevoiţi să-i arunce, fie nu aveau încotro şi îi vindeau la preţ de nimic, pe marginea drumului, unor intermediari care îi aduceau în depozite şi pieţe, fără să plătească vreo taxă. De altfel, reprezentanţii producătorilor au atras de nenumărate ori atenţia asupra evaziunii fiscale pe care o fac intermediarii în piaţa de legume şi fructe. În timpul în care pepenii autohtoni ajungeau aruncaţi prin şanţuri, piaţa românească era invadată de fructe din import, fapt care nu îi avantaja, în niciun caz, nici pe producători, nici pe noi comercianţii şi cu atât mai puţin pe consumatori. Graţie programului nostru «Produceţi româneşte, vindem româneşte», am reuşit să punem bazele unor parteneriate solide, bazate pe încredere şi pe calitate. Vă promitem să rămânem consecvenţi acestei politici strategice, de a aduce pe rafturile magazinelor real,- cât mai multe produse de pe piaţa internă, iar în perioada următoare vom mai anunţa şi alte parteneriate de acest tip", a spus Nicolae Danciu, Director Departamentul Producători Locali, real,- Hypermarket România.

Pepenii de Dăbuleni:

 Se recoltează când ajung la maturitatea de consum: sfârşitul lunii iunie - începutul lunii iulie, în bazinul horticol Dăbuleni;

 Se cultivă cu preponderenţă două varietăţi:

o Soiul Pata Negra - Cu coaja lucioasă, verde închis, seminţe negre şi pulpă de un roşu intens, crocantă şi foarte dulce;

o Soiul Crimson - Cu coaja verde deschis cu striaţii mai închise, seminţe maro închis şi pulpă roşu deschis, zemoasă, aromată şi foarte dulce.

 Varietatea de pepeni galbeni Cantalup se remarcă prin pulpa portocaliu-intens, foarte parfumată, suculentă şi foarte dulce, bogată în special în vitaminele A şi C şi cu conţinut caloric redus.

Ti-a placut articolul?

Comentarii