Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:22 08 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IBM anunta cinci inovatii care ne vor schimba viata in urmatorii cinci ani

ro

20 Dec, 2011 23:36 1442 Marime text

Armonk, NY - 19 decembrie 2011: IBM (NYSE: IBM) a anuntat astazi "IBM 5 in 5" (#ibm5in5) - o lista de inovatii ce prezinta potentialul de a schimba modalitatea in care oamenii isi desfasoara activitatea in urmatorii cinci ani:

Oamenii vor avea mai multa putere

Parolele nu vor mai fi folosite

Abilitatea de a citi gandurile va deveni posibila

Diviziunea digitala nu va mai exista

Mesajele email neimportante vor deveni prioritare

Lista „IBM Next 5 in 5" se bazeaza pe tendinte ale pietei si ale societatii, precum si pe tehnologii emergente din cadrul laboratoarelor de cercetare IBM din toata lumea care pot face ca aceste inovatii sa devina realitate.

IBM reduce distanta dintre domeniul stiintifico-fantastic si realitate in fiecare zi. Inovatiile tehnologice vor schimba vietile oamenilor in urmatoarele modalitati:

Oamenii vor avea mai multa putere

Orice obiect care produce caldura prezinta potentialul de a crea energie ce poate fi stocata. Mersul pe jos. Sedintele de alergat. Mersul pe bicicleta. Caldura degajata de calculator. Chiar si apa din interiorul tevilor.

Progresele in domeniul tehnologiilor de energie regenerabila vor permite oamenilor sa stocheze aceasta energie cinetica, care in prezent este irosita, si sa o foloseasca pentru a alimenta case, birouri si orase.

Mici dispozitive pot fi atasate la spitele de la rotile bicicletelor pentru a incarca baterii pe masura ce pedalati. Veti avea satisfactia de a ajunge la destinatie, dar simultan veti alimenta cateva becuri din casa.

Energia creata este disponibila in toate formele de la orice obiect din jurul nostru. Cercetatorii IBM din Irlanda cauta modalitati de a intelege si minimiza impactul de mediu al convertirii energiei valurilor in energie electrica.

Parolele nu vor mai fi folosite

Constructia biologica reprezinta cheia identitatii individuale, si in curand, va deveni cheia protectiei identitatii.

Nu va mai fi nevoie sa creati, sa urmariti sau sa memorati mai multe parole pentru diferite conturi. Imaginati-va ca veti putea merge la bancomat si retrage bani in mod sigur, doar rostind numele sau privind intr-un mic senzor ce poate recunoaste modelul unic al retinei. Prin acest proces, va puteti verifica contul de pe telefonul mobil sau de pe tableta personala.

Fiecare persoana are o identitate biologica unica si in spatele acestei identitati sunt date. Date biometrice - definitii faciale, scanari ale retinei si fisiere vocale - vor fi imbinate prin intermediul aplicatiilor software pentru a construi parola online unica ADN.

Referite ca si date biometrice multifactor, sisteme inteligente vor putea sa imbine aceste informatii in timp real pentru a se asigura ca oricand cineva incearca sa va acceseze informatiile, este identica profilului biometric unic al utilizatorului si tentativa este autorizata. Pentru a fi de incredere, astfel de sisteme ar trebui sa va permita sa alegeti informatiile pe care doriti sa le furnizati.

Abilitatea de a citi gandurile va deveni posibila

Incepand de la Houdini pana la Skywalker si X-Men, abilitatea de a citi gandurile a fost o iluzie pentru fanii domeniului stiintifico-fantastic de foarte multi ani, dar dorinta acestora poate deveni realitate in curand.

Inginerii IBM cerceteaza moduri de a lega creierul la dispozitive precum calculatoare si telefoane inteligente. Cand va ganditi sa sunati pe cineva, se va intampla. Sau puteti controla cursorul de pe ecranul calculatorului gandindu-va la pozitia unde doriti sa il mutati.

Cercetatorii din domeniul bio-informaticii au creat casti cu senzori avansati pentru a inregistra activitatea electrica ce poate recunoaste expresii faciale, emotii si niveluri de concentrare, si gandurile unei persoane fara a fi necesare actiuni fizice din partea lor.

In urmatorii cinci ani, vom incepe sa vedem aplicatiile acestei tehnologii in industria de jocuri si de entertainment. De asemenea, doctorii pot folosi aceasta tehnologie pentru a testa modele ale creierului, chiar si de a asista la reabilitarea de pe urma atacurilor cerebrale si pentru a ajuta la intelegerea tulburarilor mentale, precum autismul.

Diviziunea digitala nu va mai exista

In societatea globala, cresterea si abundenta economica sunt decise de nivelurile de acces la informatie. In urmatorii cinci ani, distanta dintre caracteristicile informatiei se va micsora considerabil datorita progreselor in tehnologiile mobile.

In prezent, exista 7 miliarde de oameni ce populeaza planeta. In urmatorii cinci ani, vor exista 5,6 miliarde de dispozitive mobile - ceea ce inseamna ca 80% dintre populatia globala va detine un dispozitiv mobil.

Pe masura ce costurile de a detine un telefon mobil devin mai mici, oamenii cu venituri reduse vor putea sa faca mult mai multe decat pot face in prezent.

De exemplu, in India, folosind tehnologia de recunoastere vocala si dispozitive mobile, IBM permite cetatenilor din comune ce nu stiu sa scrie si sa citeasca, sa transfere informatii prin intermediul mesajelor inregistrate pe telefoane. Avand acces la informatii ce nu existau, cetatenii pot verifica starea vremii pentru a ii ajuta sa aleaga perioada cand sa fertilizeze recoltele, pentru a identifica perioada cand doctorii ajung la ei si pentru a identifica cele mai bune practici pentru recolte si pentru produse.

Comunitatile in crestere vor putea utiliza tehnologia mobila pentru a furniza acces la informatii esentiale si pentru a deservi mai bine oamenii prin intermediul unor noi solutii si modele de business precum comertul pe dispozitive mobile si servicii de sanatate la distanta.

Mesajele email neimportante vor deveni prioritare

Ganditi-va cat de des suntem asaltati de reclame pe care le consideram irelevante sau nu le dorim. Acest lucru nu va mai fi la fel pentru mult timp.

In urmatorii cinci ani, reclamele nedorite pot parea atat de personalizate si relevante incat va parea ca mesajele spam au disparut. In acelasi timp, filtrele spam vor fi atat de precise incat nu veti mai fi deranjati de oferte promotionale.

Imaginati-va ca biletele la concertele favorite vor fi rezervate pentru dumneavoastra in momentul in care devin disponibile, si pentru data in care sunteti disponibil. Prin intermediul alertelor, veti putea achizitiona bilete instant de pe dispozitive mobile. Imaginati-va ca veti fi anuntat ca o furtuna de zapada va va afecta planurile de calatorie si va trebui sa va redirectionati zborul.

IBM dezvolta tehnologia ce foloseste sisteme de analytics in timp real pentru a intelege si pentru a integra date de la toate aspectele vietii precum retelele sociale si preferintele online pentru a prezenta si pentru a recomanda informatii ce sunt utile pentru dumneavoastra.

Incepand de la stiri generale, stiri din sport si stiri din politica, veti avea incredere ca tehnologia va sti ce doriti, pentru a decide cum utilizati informatiile.

Pentru informatii suplimentare despre IBM 5 in 5, va rugam sa accesati:

Blogul Smarter Planet

 Facebook: Oameni pentru o Planeta Inteligenta

 Twitter: #ibm5in5

 Flickr: Imagini suplimentare

 YouTube: Materiale video

 Centrul de presa IBM: http://www.ibm.com/press/5in5

Jurnalisti acreditati si bloggeri pot accesa imagini suplimentare despre IBM 5 in 5 la adresa: www.thenewsmarket.com/ibm5in5.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii