Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:12 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După aprilie- luna cu cele mai slabe performanţe, Leul continuă să se devalorizeze

ro

14 May, 2012 23:24 1653 Marime text

Yenul japonez a câştigat aproape 5% în faţa Euro în aprilie, în timp ce leul a fost cea mai slabă monedă faţă de Euro; moneda naţională a avut rezultate slabe, coborând cu 1,15% faţă de Euro şi 1,86% faţă de dolarul american, ca efect al incertitudinii politice. În mai, leul s-a apreciat până pe data de 7, alunecând din nou şi pierzând până pe 11 întregul avans. Mesajul alegerilor recente din Europa este unul care bulversează pieţele şi imprimă volatilitate atât pentru Euro, cât şi pentru monedele din regiunea CEE.

Yenul a ocupat podiumul câştigurilor în faţa Euro în aprilie, cu aproape 5% (4,98%). Transpunerea riscurilor europene înspre Spania a fost sursa unor căutări febrile pentru o regiune de refugiu şi a avut ca efect întărirea celei mai atractive monede în termeni relativi, în perioadele agitate: yenul japonez. Ameninţările Băncii Centrale a Japoniei privind intervenţia în piaţă şi promisiunea sporirii ofertei de yeni (în mod normal un motiv de depreciere a monedei) nu au întrerupt mişcarea de apreciere a yenului, vizibilă şi în faţa dolarului neozeelandez şi a celui australian, pe seama dorinţei de siguranţă a investitorilor.

Luna trecută, Leul a căzut cu 1,15% în faţa Euro, depăşind pentru prima oară pragul de 4,4 lei pentru un Euro, mai ales pe seama instabilităţii politice generate de căderea guvernului condus de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu. Versus dolarul american, leul a pierdut 1,86%. Numai peso-ul mexican a fost mai slab decât leul în faţa dolarului american (între monedele din oferta XTB). Peso-ul a pierdut 1,93% în faţa dolarului, pe seama aşteptărilor privind coborârea dobânzii de referinţă de către Banca Centrală, după 32 de luni de menţinere la 4,5%. Sentimentul rezervat privind impactul global al crizei europene afectează de asemenea negativ monedele care oferă dobânzi ridicate, între care peso-ul mexican şi dolarul australian.

«Finalul lunii aprilie a dus cotaţiile leului la noi minime în faţa Euro şi a scos cursul dintr-o lungă perioadă de letargie. Aproape întreaga depreciere a apărut după căderea guvernului, fără acest episod nu cred că leul ar mai fi luat «premiul întâi» la cea mai mare depreciere în faţa Euro. Forintul maghiar a fost cumpărat de speculatorii care mizau pe o revenire la masa negocierilor cu FMI a guvernului ungar. Zlotul şi coroana cehă au avut performanţe modeste, dar apropiate, spre deosebire de normă istorică a unor variaţii mai mari ale zlotului faţă de o coroană cehă în general mai stabilă», arătat Claudiu Cazacu, analist-șef al sucursalei din România a X-Trade Brokers.

Leul a încheiat clasamentul monedelor din Europa Centrală şi de Est: Forintul s-a apreciat cu 2,77% în aprilie, capitalizând speranţa unui acord cu FMI care să stabilizeze perspectiva finanţelor publice. O parte din această încredere a fost dispersată în luna mai, pe măsură ce a devenit limpede că negocierile vor fi sinuoase. Aprilie a adus însă pierderi de 0,54% pentru zlot şi 0,56% pentru coroana cehă faţă de Euro, la jumătate însă faţa de cele ale leului.

Debutul lunii mai a bulversat pieţele valutare.Euro s-a depreciat cu 2,46% în faţa dolarului şi 2,37% în faţa yenului japonez, între 1 şi 11 mai. Leul s-a apreciat versus Euro în primele şapte zile ale lunii, pierzând însă ulterior întreg câştigul acumulat. Investitorii au început să ia în calcul riscul că Grecia să nu poată suporta în viitor austeritatea necesară pentru a primi finanţare UE-FMI, ceea ce ar putea conduce la ieşirea tarii din uniunea monetară. Alegerile au arătat că tot mai mulţi cetăţeni europeni sunt nemulţumiţi de politicile curente de tăieri de cheltuieli şi vor o viziune pentru creştere economică. «Modul de operare al alianţei franco-germane, în care Franţa actuală, condusă de FrançoisHollande, are opinii divergente faţă de Germania constituie un alt motiv de prudenţă vis-a-vis de Euro, împreună dificultăţile sistemului bancar spaniol şi posibilitatea ca deficitul public să se apropie de 6%. Nu doar Euro, ci şi monedele din regiunea CEE au de suferit atunci când investitorii caută insule de siguranţă. În România, leul pare a îşi fi găsit un nou interval de variaţie pe termen scurt între 4,4 şi 4,46, dar în interiorul căruia fluctuaţiile vor fi probabil ceva mai ample. Pe termen mediu contextul incert şi riscul depăşirii ţintei de deficit recent setată la 2,2% pot impulsiona EUR/RON chiar dincolo de maximul atins pe 1 mai, în pieţele offshore, la 4,46», a precizat Claudiu Cazacu.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA

X- Trade Brokers DM SA este o casă de brokeraj înfiinţată în Polonia, în anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizată şi monitorizată de instituţiile locale care reglementează pieţele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.

X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.

X- Trade Brokers acţionează ca intermediar pe Bursa din Varşovia şi ca formator de piaţă de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenţă (CFD-uri) şi Opţiuni- având ca activ suport instrumente tranzacţionate pe toate continentele pe pieţele valutare (forex), monetare, de mărfuri şi, respectiv, de capital (acţiuni şi indici bursieri).

X-Trade Brokers tranzacţionează instrumente derivate pe piaţa extrabursieră, decontările tranzacţiilor efectuându-se direct între participanţii la piaţă (instituţii financiare, bănci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB deţine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie şi nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicaţiilor şi nici pentru deschiderea / închiderea poziţiilor. Clienţii au acces permanent la conturile de investiţii.

La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienţi care tranzacţionează lunar un volum ce depăşeşte 25 miliarde Euro (in marja).

Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.

Pe piaţa din România, X- Trade Brokers s-a lansat oficial în februarie 2009 şi este autorizatǎ de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.

Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).

Pentru mai multe informaţii vǎ invitǎm sǎ vizitaţi www.xtb.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii