Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:11 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Directorii de companii din România sunt rezervaţi cu privire la evoluţia economiei, dar încrezători în perspectivele companiilor pe care le conduc, arată raportul PwC Romania CEO Survey

ro

28 May, 2012 22:14 1047 Marime text

Bucureşti, 28 mai 2012. Angajaţii, clienţii şi eficienţa organizaţiilor pe care le conduc sunt principalele preocupări ale directorilor de companii din România, potrivit ediţiei de anul acesta a raportului PwC Romania CEO Survey, lansat astăzi în cadrul unui eveniment special care s-a bucurat de participarea Ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, precum şi a mai multor directori generali de companii din România precum: Sorin Mândruţescu, Director General Oracle România şi Preşedinte AmCham România, Robert Arsene, Director General Agricover, Dan Şucu, Director General Mobexpert, si Henrik Nenzen, General Manager, Ford Romania.

De asemenea, raportul arată că directorii de companii sunt rezervaţi în privinţa evoluţiei economiei globale, 42% dintre aceştia anticipând o stagnare, iar 32% chiar o deteriorare a situaţiei economice. Totuşi, aceştia sunt mai încrezători în perspectivele de creştere ale companiilor pe care le conduc, 34% declarându-se foarte încrezători în capacitatea companiilor lor de a genera venituri în creştere în următorul an, iar 52% arătându-se oarecum încrezători în această perspectivă. Faţă de raportul de anul trecut însă, când 43% dintre liderii companiilor locale se declarau foarte încrezători în capacitatea companiilor lor de a genera venituri în creştere, se remarcă o diminuare a optimismului.

„Este clar că directorii de companii din România s-au obişnuit cu ideea că, deşi recesiunea s-a încheiat din punct de vedere tehnic, criza încă nu ne-a părăsit, iar „noua eră" va fi caracterizată de un grad înalt de volatilitate şi incertitudine. În comunitatea de afaceri din România, precum şi la nivel global, există sentimentul că acesta este noua stare de normalitate şi că firmelor nu le rămâne altceva de făcut decât să se adapteze la noile realităţi", a declarat Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC România.

În ceea ce priveşte ameninţările pentru mediul de afaceri, liderii de afaceri locali s-au declarat îngrijoraţi de volatilitatea economiei (64%), cea a pieţelor de capital şi a cursului de schimb (59%). Îngrijorarea exprimată în urmă cu un an referitoare la o eventuală majorare a fiscalităţii ca reacţie a Guvernului la deficitul bugetar s-a mai temperat într-o anumită măsură, dar rămâne în continuare semnificativă (50% în 2012 faţă de 67% în 2011).

Una dintre principalele preocupări ale directorilor de companii este legată de lipsa resurselor umane cheie care să poată pune în aplicare strategia de afaceri. 50% dintre liderii locali şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la recrutarea şi retenţia managerilor de nivel mediu cu potenţial înalt de dezvoltare. De asemenea, 20% dintre respondenţi declară că indisponibilitatea resurselor umane cheie a împiedicat firmele lor să deruleze o iniţiativă strategică cheie, în vreme ce 25% declară că din acelaşi motiv n-au putut fructifica o oportunitate de piaţă.

Când vine vorba de aşteptările din partea Guvernului, directorii de companii îşi doresc ca acesta să se concentreze pe dezvoltarea infrastructurii (70%), pe asigurarea stabilităţii sectorului financiar (41%) şi pe crearea unei forţe de muncă bine-pregătite (27%).

Directorii de companii mizează pe dezvoltarea de noi produse şi servicii pentru a spori veniturile firmelor pe care le conduc (36%). Alte oportunităţi de creştere semnalate sunt extinderea pe pieţele pe care deja activează (25%) şi extinderea pe noi pieţe geografice (14%).

Întrucât cele mai multe ajustări au fost deja implementate în strategiile de afaceri, în prezent, directorii de companii caută să menţină cursul ales şi să facă mici reglaje, în loc să experimenteze schimbări radicale. Prudenţa este la ordinea zilei, doar 5% dintre respondenţi afirmând că îşi vor schimba strategiile în următoarele 12 luni, 55% preconizând doar anumite ajustări, iar 36% declarând că nu vor face nicio schimbare.

„Criza financiară care a început în perioada 2007-2008 a avut originea în sectorul privat. Aceasta a condus la o contracţie bruscă a economiei şi a forţat guvernele din întreaga lume să intervină pentru a proteja siguranţa sistemului financiar şi pentru a menţine şomajul la un nivel acceptabil. Acum intrăm într-o etapă nouă şi mai complexă, în special în Europa, unde statele s-au transformat din salvatori în pacienţi. Între timp, sectorul privat a reuşit să se adapteze destul de repede la noua situaţie. Companiile din întreaga lume şi-au redus gradul de îndatorare şi au luat măsuri de control al costurilor. Unele dintre ele au reuşit să acumuleze lichidităţi impresionante, restabilindu-şi totodată profitabilitatea. Este evident că, acum, companiile sunt mai bine pregătite pentru a face faţă provocărilor. Cu toate acestea, este posibil să avem de-a face doar cu o iluzie a siguranţei, întrucât foarte puţini manageri de top ar putea răspunde la întrebarea ce s-ar întâmpla în cazul dezintegrării zonei Euro", a concluzionat Vasile Iuga.

Metodologia raportului:

Pentru cea de-a 15-a ediţie a raportului anual al PwC Global CEO Survey, 1258 de interviuri au fost realizate în 60 de ţări în ultimul trimestru al anului 2011. 291 de interviuri au fost realizate în Europa de Vest, 440 în regiunea Asia-Pacific, 150 în America Latină, 236 în America de Nord, 88 în Europa Centrală şi de Est, şi 53 în Orientul Mijlociu şi Africa. Pentru România au fost derulate 44 de interviuri cu directori de companii locale. Versiunea completă a raportului poate fi descărcată la adresa de internet www.pwc.com/ro/publications.

Despre PwC:

Firmele din reţeaua PwC ajută organizaţiile şi indivizii să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. Suntem o reţea de firme prezentă în 158 de ţări cu aproape 169.000 de specialişti dedicaţi oferirii de servicii de calitate de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri. Spuneţi-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastră şi descoperiţi mai multe informaţii despre noi vizitând site-ul www.pwc.com/ro/pcs.

PwC se referă la reţeaua de firme PwC şi/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridică separată. Vă rugăm să accesaţi pagina de internet www.pwc.com/structure pentru mai multe detalii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii