Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:19 24 07 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ameninţarea unei noi recesiuni ar putea să conducă la alte falimente în sistemul financiar global

ro

27 Feb, 2012 14:47 783 Marime text

Sondajul ‘Banana Skins' identifică principalele ameninţări pentru bănci

Riscul unei noi recesiuni globale şi a unei alte crize bancare este ridicat potrivit unui nou sondaj care identifică cele mai mari ameninţări pentru industria financiară globală.

Raportul anual al CSFI Banking Banana Skins, produs în asociere cu PwC, aşează riscul macroeconomic pe primul loc între 30 de ameninţări posibile pentru sectorul bancar. Sondajul se bazează pe răspunsurile a mai mult de 700 de bancheri, membri ai autorităţilor de reglementare şi analisti din 58 de ţări.

Sondajul arată că nivelul de îngrijorare cu privire la perspectivele sectorului financiar este la cel mai înalt nivel de la începerea acestor studii în urmă cu 13 ani. Mulţi respondenţi se aşteaptă la un nou val de falimente bancare şi naţionalizări.

Principala cauză a acestei îngrijorări o reprezintă criza din zona Euro, care ar putea duce la intrarea în incapacitate de plata a mai multor ţări. Şocul unui colaps al Zonei Euro ar afecta nu doar băncile europene, ci şi cele din alte regiuni. Bancherii din ţări precum Statele Unite, Canada, China, Argentina sau Australia au aşezat criza din Zona Euro pe primul loc între îngrijorările lor.

Prima consecinţă a unei prăbuşiri a Zonei Euro ar fi pierderi masive din credite, risc care a fost identificat pe locul 2 de către bancheri. Acest lucru ar fi urmat de o criză de finanţare, băncile având accesul blocat la lichiditati şi capital (riscurile 3 şi 4).

Pentru a completa acest tablou, creşterea ingerinţelor politice (nr. 5) şi înăsprirea cadrului de reglementare (nr. 6) sunt alte riscuri majore identificate de către respondenti. Deşi iniţiativele de reglementare sunt menite să pună capăt crizelor bancare, acestea reprezintă de asemenea un cost adiţional şi deturnează băncile de la obiectivele lor, îngreunându-le misiunea de a asigura finanţarea economiei.

Îngrijorarea cu privire la capacitatea băncilor de a găsi o cale de ieşire din criză este de asemenea ridicată: slăbiciunile în guvernanţa corporativă (9) şi riscul de management (10) sunt prezente între primele 10 riscuri percepute la nivel global. Un risc în creştere este cel legat de continuitatea afacerilor (pe locul 12 faţă de poziţia 21 în ediţia precedentă), risc legat de capacitatea sistemului bancar de a supravieţui unui eşec major al unei instituţii financiare.

„Imaginea care rezultă din acest sondaj este destul de întunecată", a declarat David Lascelles, editorul studiului. „Acesta reliefează un sistem bancar fragil, ameninţat de multiple riscuri şi incertitudini".

„Băncile sunt preocupate de ameninţările puse de actuala criză din zona Euro, de riscul unui nou credit crunch şi de incertitudinile legate de schimbările cadrului de reglementare", de precizat Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC România.

„În actualul context, foarte multe bănci vor avea probleme în a genera venituri adecvate din toate segmentele in care activează. Băncile vor fi nevoite să-şi refacă modelul de afaceri, iar noi reduceri de personal în sectorul financiar par inevitabile, pe măsură ce băncile vor căuta să-şi reducă cheltuielile", a declarat Dan Iancu, Partener, Servicii de Consultanţă pentru Management, Liderul Grupului de Servicii pentru Sectorul Financiar, PwC România.

Pentru prima dată, sondajul Banana Skins a indicat faptul că perspectiva asupra riscurilor este mai bună în economiile emergente decât în statele dezvoltate. Respondenţii din America Latină, Africa, Asia şi Orientul Îndepărtat sunt mai încrezători în perspectivele pieţelor lor decât cei din America de Nord şi Europa, ca urmare a ritmurilor mai ridicate de creştere, cu toate că şi statele emergente se văd vulnerabile la şocurile financiare globale. Cu toate acestea, sondajul a arătat că îngrijorările asupra perspectivelor Chinei sunt în creştere, pe măsură ce creşterea economică încetineşte, iar băncile trebuie să facă faţă unor presiuni în creştere.

Despre raport

Seria de rapoarte "Banana Skins" a CSFI include analize periodice a peisajului de risc în sectorul financiar. In afară de raportul referitor la sectorul bancar, CSFI derulează sondaje cu privire la percepţia asupra riscurilor în sectorul asigurărilor şi în cel de microfinanţare.

O ediţie pentru România a studiului Banking Banana Skins va fi lansată în trimestrul II al acestui an.

Centrul pentru Studiul Inovaţiei Financiare (CSFI), a fost fondat în 1993 şi este un think-tank independent, non-profit, cu sediul la Londra, care încearcă să identifice viitoarele tendinţe de dezvoltare ale serviciilor financiare. Centrul are o instituţie afiliată la New York, New York CSFI. CSFI (www.csfi.org.uk) emite rapoartele "Banana Skins" din 1995.

Despre PwC:

Firmele din reţeaua PwC ajută organizaţiile şi indivizii să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. Suntem o reţea de firme prezentă în 158 de ţări cu aproape 169.000 de specialişti dedicaţi oferirii de servicii de calitate de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri. Spuneţi-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastră şi descoperiţi mai multe informaţii despre noi vizitând site-ul www.pwc.com/ro.

© 2012 PwC. Toate drepturile rezervate.

PwC se referă la reţeaua de firme PwC şi/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridică separată. Vă rugăm să accesaţi pagina de internet www.pwc.com/structure pentru mai multe detalii.

Ti-a placut articolul?

Comentarii