Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:08 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comercializarea pestelui si a preparatelor din peste

ro

01 Apr, 2010 21:24 2589 Marime text

COMISARIATUL REGIONAL   PENTRU  PROTECŢIA  CONSUMATORILOR CONSTANŢA

COMUNICAT  DE  PRESA

Comercializarea pestelui si a preparatelor din peste

In perioada 18 – 25 martie 2010, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a verificat calitatea, modul de comercializare si etichetare a pestelui si preparatelor din peste preambalate si conservelor din peste.

Controlul, desfasurat la nivel national, a cuprins 552 operatori economici, din care la 402 s-au constatat abateri. S-au verificat 189 tone de peste, preparate si conserve din peste, constatandu-se ca aproximativ 61,6 tone nu se incadrau in prevederile legale in vigoare.

Abaterile constatate de comisarii ANPC au dus la retragerea de la comercializare a 269 kg de peste si preparate din peste care erau improprii consumului uman si aplicarea a 289 amenzi contraventionale, insumand 930 000 lei si 113 avertismente, pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor. Alte 61 356 kg de peste au fost oprite temporar de la comercializare, pana la remedierea neconformitatilor constatate.

Abateri constatate:

1. Calitatea produselor comercializate

1.1 - Caracteristici calitative neconforme, semne organoleptice de alterare

Exemple: caras „proaspat” ce prezenta caracteristicile unui produs vechi, in curs de alterare: branhii decolorate, ochi uscati, solzi ce se desprindeau cu usurinta (in Giurgiu), diverse specii de peste (rosioara, pastrav eviscerat, sardina) in stare refrigerata, ce prezentau modificari organoleptice de aspect, consistenta a musculaturii, miros specific inceputului de alterare (pescarie Bucuresti), file de pangasius congelat, preambalat, import Vietnam, care prezenta zone cu arsuri de congelare si gheata separata, desprinsa de pe fileurile de peste (Bucuresti), „macrou extra” congelat, preambalat in pungi de plastic, avand gheata separata de pe exemplarele de peste (Bucuresti – magazin Berceni), macrou receptionat in stare congelata, expus la vanzare decongelat si cu modificari organoleptice de aspect, consistenta, miros (in judetul Galati), conserve din sardine cu caracteristici calitative neconforme care nu se incadrau in prevederile Regulamentului CEE 2136/89 privind stabilirea normelor comune de comercializare pentru conservele de sardine, constand in continut de apa peste cel maxim admis (in judetul Bihor), continut de peste sub cel minim admis (in judetele Bihor, llfov), continut de solzi si viscere (Bucuresti).

1.2. Comercializarea produselor in afara datei durabilitatii minimale/datei limita de consum  declarata de producatori

Abatere constatata in judetele Mehedinti (salata icre hering si crap cu data limită de consum depasita de 10 zile si crema icre Salmar cu data limită de consum depasita de cca. o luna), Galati (novac, salau si crap „proaspăt” comercializat la 9 zile după capturare, desi documentele de insotire indicau un termen limita de consum de 72 ore, Vaslui (salată icre crap cu data limita de consum depasita de 7 zile), Galati (salata de hering expirată de 16 zile), Vaslui (macrou afumat si marinat cu data durabilitatii minimale de consum depasita de 3-10 zile).

1.3. Abateri privind starea ambalajelor, constatate in judetele Cluj (preparate din peste în ambalaje subdimensionate, degradate), Mehedinti (ambalaje partial rupte din cauza depozitarii in conditii necorespunzatoare).
 
1.4. Etichete deteriorate sau greu lizibile, afectate de umezeala, de pe care nu se putea citi data durabilitatii minimale (Bihor, Constanta) sau etichete introduse in interiorul ambalajelor, nefixate, impaturite, fara posibilitatea de a fi citite inainte de desfacere (Cluj, Harghita).

 

2. Nerespectarea conditiilor de depozitare si expunere la comercializare
Nu erau respectate cerintele Regulamentului CE nr. 853/2004 in ceea ce priveste temperatura de depozitare si pastrare a produselor pescaresti (nu mai mare de -18°C pentru produsele congelate; apropiata de temperatura ghetii topite pentru produsele proaspete, in stare refrigerata), fiind depistate cazuri in care pestele proaspat era tinut la temperatura mediului ambiant  sau pestele congelat era depozitat la doar  -11°C (Mehedinti).
Au fost identificate spaţii frigorifice făra aparatura de control si înregistrare a temperaturii sau in care temperatura nu era monitorizată (Bihor).

3. Abateri privind informarea consumatorilor
32% din cantitatea controlata prezenta abateri de la prevederile  HG 106/2002 privind modul de informare al consumatorilor in etichetarea produselor preambalate sau pe afise situate in imediata apropiere a produselor vandute în vrac (nepreambalate), constând in: lipsa oricăror elemente de identificare-caracterizare, neinscrierea datei durabilitatii minimale, etichetare eronata prin care se crea confuzie in randul consumatorilor (de ex: inscrierea concomitenta a doua tari de origine, neinscrierea tuturor ingredientelor in cazul unor conserve de peste – lipsea chili), lipsa denumirii si sediului producatorului sau ale ambalatorului sau distribuitorului, lipsa traducerii in limba romana a informatiilor de pe etichete, neafisarea denumirii produsului si/sau a datei durabilitatii minimale/datei limita de consum pentru pestele comercializat in vrac, fara informatii privind metoda de productie (captura in apele interne sau cultură) si zona de captura etc.

4. Abateri privind afisarea preturilor

5. Abateri privind legalitatea, prin lipsa documentelor de provenienta

6. Alte abateri (utilizarea de cantare neverificate metrologic, neafisarea denumirii firmei, codului unic de inregistrare si/sau orarului de functionare), neafisarea plachetei INFO CONSUMATOR conform Ordinului ANPC 433/2009 cu datele de contact ale CJPC.

Sfaturi pentru consumatori

- La cumpararea pestelui si produselor din peste proaspete (refrigerate/congelate) acordati atentie deosebita aspectului exterior al produsului pentru a va forma o prima apreciere asupra gradului de prospetime al produsului;
- Nu achizitionati produsele la care suprafata este mazguita, lipicioasa, deshidratata, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, aspect de vechi, etc.
- Urmariti modul de etichetare al pestelui si produselor din peste si nu cumparati produse preambalate neetichetate;
- Nu cumparati peste si produse din peste pentru care aveti indoieli privind gradul de prospetime, calitatea si modul de informare prin etichetare;
- Refuzati sa cumparati peste si produse din peste pe care nu este inscrisa data durabilitatii minimale/data limita de consum sau daca aceasta este modificata sau depasita;
- La cumpararea pestelui si produselor din peste solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;
- Nu cumparati peste si produse din peste din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.

La nivelul Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor Constanta au fost controlaţi un număr de 31 operatori economici, iar abateri de la prevederile legale in vigoare au fost constatate la 19 din totalul celor verificati
A fost controlată o cantitate de 1784,72 kg peşte, preparate din peşte  preambalate şi conserve din peşte,  din cantitatea controlată s-au constatat 193  kg cu abateri.
Au fost aplicate un număr de 16 amenzi contravenţionale, în valoare de 45100 lei şi 3 avertismente
Ca urmare a deficientelor constatate pe timpul actiunilor de control au fost oprite temporar de la comercializare 170 kg. produse in valoare de 2247 lei si definitiv 5 kg.produse  in valoare de 44 lei.

01.04.2010

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii