Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:58 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă - Comisariatul Judetean Pentru Protectia Consumatorilor Constanta

ro

21 Jan, 2016 23:20 2253 Marime text
In baza Regulamentului European 1223/2009 Biroul Vamal Constanta Sud a solicitat Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor un control de specialitate asupra importului a 5133 kg vopsea de par henna pudra (diferite culori) in valoare de  40293 USD.

Din ordinul Directorului General Directia Generala Control si Supraveghere Piata, dl. Paul Silviu Anghel, o echipa de comisari din cadrul CJPC Constanta a verificat produsele si documentatia aferenta importului.

In urma verificarilor s-au gasit 76.800 plicuri din folie aluminiu termosudata care contin vopsea de par sub forma de pudra henna care urmau a fi ambalate in cutii de carton de catre importator la sediul acestuia dupa finalizarea procedurilor de import si punerea acestora pe piata din Romania.

Din documentele care insotesc produsele, cat si din informatiile inscrise pe cutiile de carton in care urmau sa fie ambalate plicurile cu vopsea de par, a reiesit ca aceasta pudra de henna contine substanta chimica para fenildiamina. Aceasta substanta chimica poate fi exprimata pe ambalaje sub urmatoarele forme : para fenildiamina, p-fenildiamina, 1-4 fenildiamina.

In Directiva Europeana pentru produse cosmetice 76/768/EEC, Anexa 2  prezinta lista substantelor interzise in produsele cosmetice, precum si in Regulamentul European 1223/2009 Anexa 2, la pozitia 1226 este mentionata substanta para fenildiamina atunci când este utilizata in producerea vopselei de par.

Intre statele membre ale Uniunii Europene si Comisia Europeana exista un sistem de schimb rapid de informatii privind produsele periculoase denumit sistem RAPEX. Sistemul consta intr-o aplicatie situata pe Internet care este utilizata ca instrument de comunicare atat pentru statele membre ce utilizează aplicatia pentru a pregati si transmite notificari si reactii prin sistem, cat si de toate persoanele interesate, intr-o sectiune publica  destinata acestui scop.

In sistemul de alerta RAPEX sunt notificate produse cosmetice similare (vopsea de par henna) care au fost retrase de pe piata in tari membre UE deoarece prezinta un risc chimic datorat prezentei substantei para fenildiamina.

In urma celor constatate CJPC Constanta a incadrat intreaga cantitate de 5133 kg vopsea de par henna pudra in valoare de 40293 USD ca fiind un produs periculos si nu a autorizat punerea in libera circulatie ceea ce a dus la interzicerea intrarii pe teritoriul Romaniei a acestor produse.
Pe aceasta cale atentionam consumatorii sa acorde o deosebita atentie in momentul achizitionarii acestor produse cosmetice pentru vopsirea parului pe baza de pudra henna deoarece prezenta acestei substante in produsul cosmetic poate afecta sanatatea utilizatorului.
Va prezentam in continuare poze ale produselor in cauza si ale ambalajelor acestora pentru a evita achizitionarea acestui tip de produse.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii