Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:14 21 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romtehnica achiziționează zeci de torpile antisubmarin pentru fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria (document)

ro

09 Sep, 2016 10:55 1911 Marime text
Compania Națională Romtehnica a lansat o licitație estimată la 161,3 milioane de lei, fără TVA, pentru cumpărarea a 36 de torpile ușoare antisubmarin, ce ar urma să intre în doatrea fregatelor Regele Ferdinand și Regina Maria.
 
Banii alocați acestui contract provin din surse de la bugetul național.
 
Conform caietului de sarcini al licitației, contractul ar trebui să se desfășoare pe o durată de 38 de luni.
 
Licitația publică va avea loc la sediul Companiei Naționale Romtehnica SA, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 10 octombrie 2016, ora 10:00.
 
Criteriul de atribuire a contractului va fi prețul cel mai scăzut.
 
Romtehnica a mai încercat să cumpere torpile antisubmarin și în 2013 și 2014, însă procedurile de atribuire au fost anulate, în contextul în care nu s-au primit oferte, respectiv au fost depuse oferte neconforme cu caietul de sarcini, scriu jurnaliștii profit.ro.
 
România a cumpărat în ianuarie 2003, în perioada în care premier era Adrian Năstase, două fregate de Tip 22 Broadsword scoase din uz cu un an mai devreme din Marina Regală Britanică.
 
Pentru cele două nave, construite în 1986, România a plătit atunci 116 milioane de lire sterline. Contractul a prevăzut și modernizarea navelor, lucrările fiind realizate de BAE Systems, al doilea producător modial de armament.
 
Cele două fregate au fost denumite Regele Ferdinand (F-221) și Regina Maria (F-222) și s-au alăturat fregatei românești Mărășești (F-111) în cadrul flotei de fregate a Marinei Române.
 
Fregata Regele Ferdinand (F-221), fosta HMS Coventry (F98), este actuala navă-amiral a Marinei Militare Române.
 
Fregata a fost predată României pe 19 august 2004 și a fost recepționată, după efectuarea probelor pe mare, în data de 9 septembrie 2004.
 
Fostă nava comandant a Marinei Regale Britanice în timpul războiului din Golf din anul 1991, fregata Regina Maria (F-222) a intrat în dotarea Marinei Române în data de 25 iulie 2005, după ce a fost revitalizată și reechipată în cadrul unui program început în 2003.
 
Anterior, denumirea fregatei a fost HMS London (F95).

Despre Compania Naţională Romtehnica SA
Romtehnica, cea care organizează licitaţia pentru MApN, a fost fondată în baza Hotărârii Consiliului de Miniştri nr. 1771/1974, ca direcţie de export-import în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. În baza Hotărârii de Guvern nr. 236/1991, se înfiinţează Regia Autonomă Romtehnica SA. Statutul actual al CN Romtehnica SA a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 738/2001, aceasta funcţionând ca o societate comercială cu capital integral de stat, Ministerul Apărării Naţionale fiind unicul acţionar.
 
Compania se bucură de o bună recunoaştere internaţională datorită competenţei şi implicării active, demonstrate pe deplin, prin furnizarea de echipamente în domeniul apărării. Deţine personal specializat în tranzacţii comerciale internaţionale şi suport logistic puternic. Romtehnica, având un capital social subscris şi vărsat de 67.257.360 de lei, este una dintre companiile naţionale de renume în domeniul apărării, având o experienţă de 40 de ani pe piaţa internaţională, demonstrată prin competenţă şi implicare activă.
 
Compania funcţionează pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară. Acţionează ca interfaţă a partenerilor externi cu industria românească de apărare şi Ministerul Apărării Naţionale, pentru livrarea de produse şi desfăşurarea de activităţi de interes naţional.

Romtehnica negociază şi semnează, în numele Ministerului Apărării Naţionale şi al altor entităţi guvernamentale din România, contracte de import, transfer de tehnologie, suport logistic, asistenţă tehnică şi instruire de personal.


În secțiunea Documente a acestui articol puteți consulta integral textul anunțului privind organizarea licitației publice

Ti-a placut articolul?

Comentarii