Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:34 23 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

APMGR susține prescrierea medicamentelelor atât pe denumirea comună internațională, cât și pe denumirea comercială

ro

06 Apr, 2014 14:59 641 Marime text
BUCUREȘTI, 4 aprilie 2014 - Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) susține dreptul medicilor de a prescrie tratamentul farmaceutic utilizând atât denumirea comună internațională (DCI) a medicamentului, cât și denumirea comercială a acestuia și va cere introducerea acestei prevederi în Contractul Cadru.

Interesul pacientului trebuie să stea la baza prescrierii medicamentelor. Din păcate, în practică, prescripția pe DCI și-a arătat limitele, cu efecte negative asupra pacienților cronici, care uneori primesc 4 - 5 preparate diferite într-o singură lună, reducându-se astfel aderența la tratament și încrederea în acesta,” a declarat Președintele APMGR Dragoș Damian. În plus, prescripția pe DCI a favorizat abuzuri și utilizarea medicamentelor scumpe, pacientul fiind nevoit să suporte o coplată nejustificat de mare. "Prescrierea pe DCI nu este obligatorie în nici un stat membru al Uniunii Europene, așa cum susțin unele instituții sau așa-ziși specialiști. Medicii trebuie lăsați să se folosească de experiența profesională  și de ghidurile terapeutice în prescrierea medicamentelor, nicidecum să fie transformați în birocrați, obligați să dea explicații administrative," a mai adăugat Damian.

APMGR a constatat că prescripția pe DCI a contribuit la scăderea utilizării medicamentelor generice de la 36% în 2008, la 28% în 2013 și la dispariția de pe piață în special a unor medicamente fabricate în România. Soluția propusă de APMGR are în vedere prescrierea atât pe bază de DCI, cât și pe denumire comercială, precum și introducerea unor cote de prescriere a medicamentelor generice, care să aibă în vedere asigurarea continuității tratamentului pentru pacienți și reducerea efortului financiar pe care aceștia îl fac prin coplată.
În acest fel poate crește gradul de acceptare al tratamentului de către pacient, acesta nefiind obligat să schimbe produsul decât în funcție de disponibilitatea acestuia sau de considerente comerciale. În plus, prescripția pe denumire comercială permite producătorilor de medicamente generice să informeze medicii asupra apariției alternativelor generice, pentru care statul va deconta mai puțin, iar pacientul va suporta o contribuție mai mică. 
 
***
Despre APMGR:
Asociația Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) - www.apmgr.org - reprezinta principalele companii producatoare de medicamente generice din Romania: Actavis, AC Helcor, B. Braun Pharmaceuticals, Biofarm, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva.
Companiile membre APMGR au capacitati de productie în Bucuresti, Baia Mare, Cluj Napoca, Targu Mures si Timisoara, unde se produc medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice si antialergice, pana la produse oncologice de înalta clasa.
APMGR este afiliata la Asociatia Europeana a Producatorilor de Medicamente Generice (EGA - European Generic Medicines Association), organizația reprezentativa a industriei producatoare de medicamente generice și biosimilare din Europa.

Ti-a placut articolul?

Comentarii