Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:23 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fără unicitatea Dobrogei, suntem mai săraci ca popor Dan Barna - „Voi deschide o dezbatere națională pentru a găsi acea soluție de reformă care se potrivește României“

ro

06 Nov, 2019 00:00 1916 Marime text
Dan Barna este candidatul Alianței 2020 USR-PLUS la alegerile prezidențiale din 10 noiembrie 2019. Candidatul USR-PLUS la cea mai înaltă funcție în stat a vorbit în cadrul unui interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanța despre cele 10 proiecte pe care le are pentru România, 10 priorități pentru mandatul său de președinte, gândite și enunțate împreună cu o echipă de specialiști. În opinia lui Dan Barna, adevărata provocare este să faci reformele necesare pentru a dezvolta țara și pentru a crește calitatea vieții tuturor Românilor.
 
Este în mandatul și responsabilitatea Președintelui să joace un rol activ în relația cu instituțiile europene. Cum va rezolva Dan Barna trei chestiuni extrem de delicate: spațiul Schengen, zona euro și ridicarea MCV?
 
Dan Barna: Aceste obiective puteau fi atinse până acum, dacă PSD nu era la putere. Un guvern pro-european, care pune interesele României mai presus de orice, ar fi făcut eforturi măcar să nu le pună în pericol.
 
În 2017, România îndeplinea toate criteriile de convergență pentru intrarea în zona euro, azi nu mai îndeplinește niciunul.
În 2017, dacă reformele în justiție ar fi continuat, azi ar fi fost ridicat MCV iar aderarea României la Schengen ar fi primit undă verde pentru că în realitate, la Bruxelles, cele două sunt legate: MCV și Schengen. Rezolvi condițiile din MCV, intri în Schengen și așa este și firesc. Atât timp cât România are o problemă cu corupția și crima organizată, iar mecanismele justiției sunt blocate politic, așa cum se întâmplă azi din cauza PSD, nu există nicio garanție pentru partenerii noștri că frontierele UE sunt sigure.
 
Președintele este obligat să facă presiuni asupra guvernului și Parlamentului să repună România pe drumul spre euro și Schengen, după această guvernare care a făcut mult rău României și românilor.
 
i afirmat că veți scădea infracționalitatea în România, iar țara noastră va deveni una dintre cele mai sigure din Europa. Ce măsuri veți lua în acest sens?
 
Dan Barna: Abrogarea recursului compensatoriu este o măsură de urgență, iar USR a reușit, prin negocieri cu PNL, să introducă printre prioritățile viitorului guvern această măsură. Sperăm că va fi luată imediat după instalarea lui. Repararea legilor justiției și penale, care au fost modificate de PSD în favoarea infractorilor, este o altă măsură de urgență. Dar cel mai important este să reformăm din temelii Ministerul Administrației și Internelor. Trebuie să vedem care este în realitate necesarul de polițiști și, unde trebuie, să pregătim polițiști buni, să depolitizăm instituția și să scăpăm de complicii clanurilor, pile și nepoți.
 
Care vor fi problemele ce vor fi tratate cu prioritate în cadrul CSAT?
 
Dan Barna: Voi susține dezvoltarea unui sistem complet de monitorizare și control pentru tăierile de pădure, prin reactivarea aplicației Inspectorul Pădurii și mecanisme de trasabilitate a masei lemnoase, de la tăiere și până la punctul de exploatare. Lemnul este o resursă strategică, iar pădurile fac obiectul securității naționale a României, prin urmare, combaterea fenomenului tăierilor ilegale va fi tratată cu prioritate în CSAT.
 
Protecția mediului reprezintă, în egală măsură, o diminuare a corupției. În jurul resurselor naturale se vehiculează sume uriașe care alimentează corupția, sute de milioane de euro anual. Protejând mediului se reduc substanțial sursele de corupție cum sunt valoarea lemnului exploatat ilegal, retrocedările ilegale de păduri sau tranzacțiile obscure cu certificate verzi.
 
Mă voi implica direct, prin CSAT, în oprirea tăierilor ilegale și instituirea unui program național de reîmpădurire a terenurilor pe care s-au făcut tăieri ilegale, gestionarea eficientă a pădurilor și a ariilor protejate, cu respectarea întocmai a tratatelor internaționale și a directivelor europene legate de protecția mediului.
 
Libertatea presei este o condiție de bază a unei societăți democratice. Ce poate face președintele în acest sens?
 
Dan Barna: Să o respecte și să ceară tuturor politicienilor să facă la fel.
 
Radicalizarea nu ajută cu nimic. Avem nevoie unii de alții pentru a dezvolta România. Ce va face președintele Dan Barna pentru ca românii să nu mai acționeze unii împotriva celorlalți?
 
Dan Barna: Toți românii au nevoie de același lucru, cu oricine ar vota, oricine ar fi și de oriunde ar fi: condiții pentru a duce o viață împlinită aici, acasă, alături de familie. Pentru asta este nevoie de o reformă profundă a statului, astfel încât acesta să devină un sprijin pentru oameni și pentru economie, nu un obstacol. Românii care pleacă nu vor o altă țară, ci un alt stat care le asigură cadrul pentru a se realiza personal și profesional. Când vom reuși această schimbare, românii se vor înțelege mai bine unii cu ceilalți și va crește încrederea fără de care nu ne putem dezvolta ca societate, unii în ceilalți și a tuturor în instituții.
 
Am selectat din programul dvs. o componentă, Bani mai mulți pentru Educație”. Cum poate acționa președintele pentru alocarea unui procent mai mare din PIB pentru educație și cercetare?
 
Dan Barna: Unul dintre motivele pentru care propun extinderea atribuțiilor Președintelui astfel încât acesta să aibă un cuvânt mult mai greu de spus în alcătuirea bugetului de stat este tocmai dorința de a asigura o finanțare corectă pentru învățământ. Voi întoarce în Parlament orice proiect de lege a bugetului care nu asigură suficient de mulți bani pentru Educație. Mă voi opune unui buget care nu investește în reducerea diferențelor de acces și calitate a educației, situație pe care o vedem în prezent. Educația reprezintă pilonul fundamental al proiectului de țară, pentru că ea formează societatea. Ca președinte voi deschide o dezbatere națională cu toți actorii implicați pentru a găsi acea soluție de reformă care se potrivește României și care să fie pusă în practică de guvern.
 
Peste cinci milioane de români trăiesc în afara granițelor. Ce strategie va avea președintele Dan Barna pentru a convinge măcar o parte dintre ei să revină acasă?
 
Dan Barna: Românii se vor întoarce acasă atunci când România le va oferi salarii decente, școli curate și bune pentru copiii lor, o programă educațională care să-i pregătească pentru viață și să le garanteze locuri de muncă bine plătite, spitale în care viața lor este salvată, nu un adevărat pericol de moarte. Românii nu mai vor noroaie, nu mai vor să facă sacrificii, vor pur și simplu o viață mai ușoară pe care o găsesc acum în țările unde-și găsesc locuri de muncă și încep să prindă rădăcini. În România fiecare zi este un chin, ți se poate întâmpla orice, oricând, ei nu mai vor asta, vor siguranță. Atunci se vor întoarce.
 
Județul Constanța este unul multicultural, în care etniile și religiile s-au împletit armonios de sute de ani.  Am văzut în programul dvs. electoral câteva mențiuni dedicate etnicilor maghiari. Ce proiecte aveți pentru minoritățile care trăiesc pe pământ dobrogean?
 
Dan Barna: Afirmarea identității culturale și politice și dezvoltarea comunităților minoritare trebuie protejate și încurajate. Fără această diversitate suntem mai săraci ca societate. Ceea ce îmi doresc este ca această bogăție culturală a Dobrogei să fie cunoscută mai bine de către românii care trăiesc în alte regiuni. O economie prosperă care să asigure resursele materiale dezvoltării comunităților minoritare, alături de majoritate, este o prioritate.
 
Să scriem negru pe alb în Constituție: fără penali în funcții publice! Acest lucru presupune să modificați legea fundamentală. Ce altceva ați mai scrie negru pe alb în Constituție, dacă tot vă gândiți să declanșați acest proces?
 
Dan Barna: Președintele României veghează la respectarea Constituției și are obligația legală de a acționa întotdeauna în litera și spiritul legii. Dar are în egală măsură și datoria morală de a oferi o viziune cu privire la dezvoltarea societății, prin propunerile de reformă constituțională pe care le înaintează. Modificările pe care le propun urmăresc în primul rând să echilibreze relația dintre stat și cetățean, punând în mod real statul în slujba cetățeanului.
 
Președintele poate și trebuie să aibă un rol clar în asigurarea stabilității politice într-o democrație funcțională. În acest sens, Președintele trebuie să beneficieze de mecanisme constituționale pentru a înlesni dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate, atunci când acesta nu mai reflectă voința populară rezultată în urma alegerilor. Creșterea rolului Președintelui în ceea ce privește direcțiile majore de politici publice, inclusiv adoptarea bugetului de stat. În prezent, Președintele poate participa la ședințele Guvernului în care se dezbat probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice și, la cererea Prim-ministrului, în alte situații. Atunci când participă la ședințele Guvernului, Președintele le prezidează. Propun ca participarea Președintelui la ședințele de guvern în aceste situații să devină obligatorie, nu opțională, iar pe lângă politica externă, apărarea țării și asigurarea ordinii publice, Președintele să participe și la ședințele în care se dezbat și adoptă bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat.
Reforma Parlamentului: În acest moment, Parlamentul României este supradimensionat și funcționează în baza unui mecanism greoi. Un prim pas este reducerea numărului de parlamentari la 300.
 
Pe cine nu va desemna niciodată președintele Dan Barna premier al României?
 
Dan Barna: O paiață pe post de premier.
 
 

Citește și celelalte #proiectepentruRomânia pe www.danbarnapresedinte.ro/zece_proiecte_pentru_romania.

Comandat de Partidul Uniunea Salvați România Executat de ZIUA de Constanța – portal: www.ziuaconstanta.ro Cod mandatar financiar: 31190011   
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii