Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:31 05 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a prelungit sesiunea de primire a proiectelor pentru „Instalarea tinerilor fermieri”-05.03.200

ro

05 Mar, 2009 19:25 957 Marime text

27 februarie 2009


C O M U N I C A T   D E   P R E S Ă

S-a prelungit sesiunea de primire a proiectelor pentru „Instalarea tinerilor fermieri” -  Măsura 112


 Perioada de primire a proiectelor aferente investiţiilor pentru „Instalarea tinerilor fermieri” (Măsura 112) din cadrul Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) se prelungeşte cu o lună de zile, respectiv până la data de 27 martie 2009.
 Depunerea proiectelor de către potenţialii beneficiari la sediile oficiilor judeţene ale Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) era stabilită pentru perioada 3 decembrie 2008 – 27 februarie 2009.
 Extinderea sesiunii pentru depunerea cererilor de finanţare vine în sprijinul celor care nu deţin experienţă în accesarea acestei măsuri, fiind motivată şi de alocarea substanţială de peste 80 de milioane euro doar pentru această arie de investiţii. De asemenea, a fost luat în consideraţie şi faptul că documentaţia necesară depunerii proiectului necesită un timp îndelungat de realizare.
 În acelaşi timp, prelungirea termenului limită este o consecinţă directă a solicitărilor venite din partea potenţialilor beneficiari ai Măsurii 112, care şi-au manifestat interesul pentru accesarea acestei măsuri, dar care nu au reuşit până în acest moment să finalizeze cererea de finanţare a investiţiei prin Măsura 112.
 

I N F O R M A Ţ I I    S U P L I M E N T A R E

Măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri” se încadrează în Axa I – „Creşterea competitivităţii sectoarelor agricol şi forestier” din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală şi are ca obiective generale îmbunătăţirea şi creşterea competitivităţii sectorului agricol prin promovarea instalării tinerilor fermieri şi sprijinirea procesului de modernizare şi conformitate cu cerinţele pentru protecţia mediului, igiena şi bunăstarea animalelor, siguranţa la locul de muncă, precum şi  îmbunătăţirea managementului exploataţiilor agricole prin reînnoirea generaţiei şefilor acestora, fără creşterea populaţiei active ocupate în agricultură.
Beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin Măsura 112 sunt fermierii în vârstă de până la 40 de ani (neîmpliniţi la data depunerii Cererii de finanţare), persoane fizice sau juridice care practică în principal activităţi agricole şi a căror exploataţie agricolă:
Ø are o dimensiune economică cuprinsă între 6 şi 40 UDE ;
Ø este situată pe teritoriul ţării;
Ø este înregistrată în Registrul fermelor/Registrul agricol.

Instalarea tinerilor fermieri reprezintă activitatea de înfiinţare şi/sau preluare prin transfer de proprietate şi/sau arendă/concesionare a unei exploataţii agricole între 6 – 40 UDE, pentru prima dată în calitate de conducător/şef de exploataţie. Prin urmare, pentru calculul UDE-lor se respectă structura culturilor/speciilor de animale, păsări şi albine prezentată în Secţiunea specifică din Cererea de finanţare şi baza materială din planul de afaceri în anul „0”, pentru care solicitantul posedă documente de proprietate sau folosinţă.
Pentru această primă sesiune care se încheie la 27 martie 2009, anul „0” din planul de afaceri, este anul 2008.
Pentru exploataţiile care se înfiinţează la începutul anului 2009, se va putea solicita sprijin prin Măsura 112, într-o sesiune din semestrul II al anului 2009.
Solicitantul trebuie să depună Cererea de Finanţare pentru solicitarea sprijinului de instalare în maxim 12 luni de la data înfiinţării şi/sau preluării prin transfer de proprietate şi/sau arendă/concesionare a exploataţiei.
De asemenea, el trebuie să prezinte la depunerea proiectului o copie după diploma de studii pentru a certifica faptul că a absolvit liceul, şcoala profesională sau o şcoală de arte şi meserii în domeniul agricol, veterinar şi economic cu profil agricol sau liceul (altul decât cel cu profil agricol) însoţită de un certificat de calificare în domeniul agricol sau însoţită de un certificat de absolvire a unui curs de formare de minim 150 ore în domeniul agricol.
Totodată, potenţialul beneficiar trebuie să dea o Declaraţie pe propria răspundere prin care acesta se obligă să urmeze, în primii trei ani de la primirea sprijinului, un curs de formare profesională prin Măsura 111 „Formare profesională, informare şi difuzare de cunoştinţe” în cel puţin unul din domeniile: managementul exploataţiei agricole, contabilitatea fermei, protecţia mediului, agricultură ecologică, etc.


  
Serviciul Relaţii Mass-Media al APDRP
Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit
Tel: 310.16.35; E-mail: relatiimass-media@apdrp.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii