Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:56 26 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANR plătește peste 2,6 milioane de lei pentru modernizarea sistemului informatic MSW (DOCUMENTE)

ro

25 Apr, 2025 21:55 177 Marime text
Foto cu rol ilustrativ, Sursa foto: Freepik

Autoritatea Navală Română (ANR) va organiza și desfășura o licitație publică pentru achiziționarea unor servicii de dezvoltare de software pentru baze de date si operare – actualizare software sistem informatic MSW (Maritime Single Window).

Contractul are o valoare estimativă de 2.640.000 de lei.

Ofertele sau cererile de participare se pot trimite până la data de 22 mai 2025, ora 15:00 ((UTC+3) Eastern European Summer Time, İstanbul, Mayotte), care este și data licitației. Licitația publică va avea loc în SEAP. 

Termenul până la care operatorii economici interesați de participarea la procedura de atribuire pot solicita clarificări privind conținutul documentației de atribuire este cu 19 zile înainte de data limită de depunere a ofertelor.

Despre contract

În conformitate cu Regulamentul (UE) 2019/1239 și Regulamentul de implementare (UE) 2023/204 al Parlamentului European și al Consiliului, toate statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să implementeze European Maritime Single Window Environment (EMSWE) până la data de 15 august 2025.

Această tranziție necesită migrarea de la sistemul actual National Maritime Single Window (MSW), gestionat de ANR, la noua platformă EMSWE, pentru a asigura conformitatea cu standardele europene și pentru a facilita operațiunile administrative.


În momentul de față ANR administrează întreg setul de componente naționale care alcătuiesc ghișeul unic de raportare național și care asigură conexiunea cu sistemul european de raportare a navelor SafeSeaNet. Ghișeul unic de raportare național asigură raportarea aplicabilă navelor Ia sosirea în și/sau la plecarea din porturile românești.

Modificările apărute la nivelului contextului internațional care guvernează funcționarea acestor ghișee unice naționale și anume cadrul de implementare a EMSWe, au făcut necesară demararea acestui proiect în vederea stabilirii unor direcții de adaptare a acestor componente pentru a fi aliniate la acest context. Tot în contextul care a determinat achiziționarea serviciilor se găsește și realizarea unor dezvoltări care să vină în sprijinul optimizării acestor componente în conformitate cu obiectivele naționale identificate de-a lungul operării acestora pe parcursul ultimilor ani.

Obiectivul general al acestui proiect constă în alinierea componentelor care alcătuiesc Ghișeul Unic de Raportare și interfața cu sistemul european SafeSeaNet la ultimele cerințe, reglementări și/sau recomandări ale organismelor internaționale care guvernează domeniul și având în vedere cadrul de cerințe naționale și aspectele necesare de asigurare a calității și securității datelor MSW în contextul implementării EMSWe.

 Prin prezentul proiect Beneficiarul își propune în primul rând să evalueze impactul modificărilor aferente recomandărilor și elementelor legislative internaționale asupra componentelor care alcătuiesc Ghișeul Unic de Raportare și interfața cu sistemul european SafeSeaNet din perspectiva cerințelor EMSWe. De asemenea își propune adaptarea unor funcționalități existente și dezvoltarea unor funcționalități noi, la nivelul componentelor naționale astfel încât componentele să fie aliniate la cadrul EMSWe și să fie îmbunătățite atât calitatea cât și securitatea datelor aferente acestora.


În contextul acestui proiect vor fi urmărite direcții precum: Alinierea la cerințele EMSWE, adică modernizarea infrastructurii software IT pentru a integra toate componentele necesare, inclusiv modulul de interfață de raportare (RIM); Asigurarea interoperabilității, conform cerințelor EMSWE, sistemul trebuie să fie capabil să se conecteze și să facă schimb de date cu platformele europene, inclusiv bazele de date dezvoltate de EMSA. Acest lucru va asigura un flux de date uniform și coerent între autoritățile maritime europene;  Dezvoltarea funcționalităților tehnice: Implementarea specificațiilor tehnice conform Regulamentului de Implementare (UE) 2023/204, inclusiv funcționalitățile interfețelor grafice și standardele de raportare;  Îmbunătățirea securității cibernetice: Implementarea de măsuri de securitate avansate, inclusiv autentificare multi-factor, criptare a datelor și mecanisme de monitorizare a securității, pentru a proteja informațiile sensibile;  Raportarea și verificarea calității datelor: EMSWE impune standarde stricte pentru monitorizarea corectitudinii și integrității datelor. Sistemul MSW va trebui să fie dotat cu funcționalități de raportare și validare automată, pentru a minimiza riscurile asociate erorilor de date;  Upgrade tehnologic (back-end și front-end) pentru a permite integrarea EMSWE și interfațarea cu alte platforme, sunt necesare actualizări la nivel de back-end și front-end, inclusiv modernizarea modulelor de procesare și afișare a datelor.

Persoanele care dețin funcții de decizie în cadrul autorității contractante, în ceea ce privește organizarea, derularea și finalizarea procedurii de atribuire, sunt următoarele: Mezei Alexandru – director general, Catană Dan-Alexandru – director general adjunct, Trandafir Răzvan-Gabriel – director Direcția Tehnică, Călințaru Cristina – director Direcția Economică, Ancuța Cristian – director Direcția Siguranța Navigației și Personal Navigant, Gavriloiu Daniela – șef Serviciul Juridic și Evidență Centralizată Nave, Chiriac Alexandra – Serviciul Juridic și Evidență Centralizată Nave, Moise Sorin-Marius – Serviciul Juridic și Evidență Centralizată Nave, Papp Roxana-Oana – șef Serviciul Financiar Bugete, Tarife, CFP, Ursache Gilda-Veronica – șef Serviciu Contabilitate și Gestiune, Șerban Simona Mihaela – Serviciul Contabilitate și Gestiune, Sîrbu Georgeta-Gabriela – Serviciul Contabilitate și Gestiune, Bălan Gabriel – șef Serviciul Tehnologia Informației și Comunicații, Pricop Laurențiu-Petrișor – Serviciul Tehnologia Informației și Comunicații, Ciopa Ciprian-Marius – Serviciul Tehnologia Informației și Comunicații, Frățilă Mihai Victor – șef Serviciul Proiecte Europene, Achiziții Publice, Mușat Raluca Alina – Serviciul Proiecte Europene, Achiziții Publice, Glodeanu Aura – Serviciul Proiecte Europene, Achiziții Publice, Verișan Cristina Alina – Serviciul Proiecte Europene, Achiziții, Ștefănescu Cristian – Serviciul Siguranța Navigației, ISM, Tararachi Foti Florian – Serviciul Siguranța Navigației, ISM, Țăranu Tudor-Daniel – Compartiment GDPR.

Pentru informaţii suplimentare privind depunerea în format electronic a ofertelor în SEAP, ofertanţii se pot adresa la Agenţia pentru Agenda Digitală a României (AADR), tel. 021/303.29.97, fax: 021/305.28.99, e-mail: contact@aadr.ro

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:
Autoritatea Navală Română cumpără servicii de repararea a navelor. Vezi despre ce este vorba (DOCUMENTE)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii