Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:15 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O somitate din Dobrogea s-a stins din viață departe de casă

ro

21 Feb, 2019 12:05 5586 Marime text
Kemal Karpat, istoric, sociolog şi om de bază pe trei continente s-a stins din viață departe de casă, în Statele Unite ale Americii. 

Vestea a fost făcută publică pe Facebook unde au fost postate și mesaje de condoleanțe. 

”O veste tristă din America. Kemal Karpat a părăsit această lume. Sunt onoarată că l-am cunoscut ...un Om care avea mereu vorbe înțelepte pentru cei din jur, un suflet generos și deschis. ..”Să fim puternici ca Munții Carpați”... RIP” - se arată în mesajul postat pe Facebook de Mery Mambet 

”Astăzi am rămas fără cuvinte, simt că s-a dus și o parte din mine împreună cu Prof. Kemal Karpat! Pierderea este imensă, durerea este intensă și tulburătoare emoțional! Allah rahmet eylesın!” - se arată în mesajul transmis de prof. univ. dr. Denis Ibadula. 

”A murit prof. dr. Kemal Karpat, supranumit "tătarul din Carpati". Tătar dobrogean, istoric de talie mondială, a fost consultantul a 2 presedinți americani, respectiv Reagan și Carter. Opera sa va rămâne în marea bibliotecă a umanității, personalitatea lui va ocupa un loc marcant în panoplia marilor oameni ai lumii, spiritul sau va dainuii in sufletele tatarilor dobrogeni și din toata lumea. Dumnezeu să-l odihneasca. Allah Rahmet Eylesin!” - a transmis dr. Chemal Taner

Din partea Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, profesorul Stoica Lascu, arată:

 „Cu dispariţia profesorului nord-american de origine tătară, născut în urmă cu 94 de ani în România – în nordul Dobrogei, în satul Armutlia (rebotezat în perioada interbelică Turda) –, turcologia şi politologia mondială sunt mai sărace, fiind văduvite de prezenţa unui veritabil om de ştiinţă, dedicat cercetării, studiului şi, nu mai puţin, consultanţei politice, inclusiv la nivel de Administraţie Prezidenţială în Statele Unite. Deopotrivă însă, a fost deosebit de apreciat şi în Republica Turcia, la cel mai înalt nivel de recunoaştere, iar în ţara sa natală s-a bucurat de asemenea de o deplină consideraţie: Universitatea «Ovidius» i-a acordat în 1994 titlul de Doctor Honoris Causa (înalt titlu academic pe care i-l va acorda în 2015 – tot la propunerea profesorului Tasin Gemil – şi Universitatea «Babeş-Bolyai» din Cluj-Napoca).

În afara cărţilor de politologie, recunoscute drept repere în domeniu pe plan mondial, este autorul a numeroase volume privind istoria Imperiului Otoman/Turciei – apărute în turcă sau/şi în engleză (unele traduse şi în alte limbi), precum – The Ottoman state and its place in world history, Ottoman Population. 1830-1914. Demographic and Social Characteristics, Ottoman past and today's Turkey, The Politicization of Islam. Reconstructing Identity, State, Faith, and Community in the Late Ottoman State, An Historical Geography of the Ottoman Empire, Turkey's Politics. The Transition to a Multi-Party System, Elites and Religion, The Gecekondu. Rural Migration and Urbanization, Studies on Ottoman Social and Political History. Selected Articles and Essays, Turkish Foreign Policy. Recent Developments, Constitution of the Turkish Republic, Political and social thought in the contemporary Middle East, Turkish migration to the United States. From Ottoman times to the present, The Turks of Bulgaria. The history, culture and political fate of a minority ş.a.

Dobrogeanul Kemal Haşim Ömer (numele de Karpat şi l-adăugat în 1946), absolvent al Seminarului Musulman din Medgidia şi cu studii superioare la Istanbul (din 1942 se stabileşte în Turcia, iar din 1950 în S.U.A.) nu şi-a uitat, departe de locurile natale, obârşia etnogeografică; este autorul, între altele, al unor fundamentale studii privind oraşele (cu împrejurimi) Medgidia şi Babadag – ultimul volum, intitulat Sari Saltuk Diyari Babadağı (336 pp.), a apărut anul trecut la Istanbul.

Membrii Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România deplâng dispariţia marelui cărturar nativ dobrogean – rămân cărţile şi studiile sale, exemplul pilduitor al unei vieţi pe deplin împlinite”.

Mesajul de condoleanţe transmis de Primăria Municipiului Medgidia:

Suntem profund îndurerati de plecarea dintre noi a domnului Kemal Hașim Karpat, profesor universitar, personalitate marcanta a Dobrogei și Medgidiei.

Recunoaşterea autorităţilor din România pentru fostul elev al şcolii dobrogene a fost exprimată pentru prima dată în cadru oficial în data de 9 octombrie 1998, când profesorul universitar doctor Kemal Haşim Karpat de la Universitatea Wisconsin din SUA, devenea Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa.

În toamna anului 2012, Kemal Hașim Karpat a primit cea mai importantă distincţie pentru municipiul Medgidia - cetăţean de onoare.

„Mă simt onorat pentru această distincţie şi ţin în sufletul meu dragostea pentru acest oraş, unde am învăţat primele idei ale culturii şi alte ştiinţe de ale căror învăţăminte am beneficiat toată viaţa. Mă simt întinerit ori de câte ori vin aici, în Dobrogea şi în Medgidia şi anii albi se pierd, mă simt ca băiatul de 18 ani care a terminat seminarul şi a plecat de aici în lume. Aş vrea ca vizitele mele să fie mai dese şi mai lungi, dar ocupaţiile mele academice nu îmi permit să stau decât câteva ore, momente ce vor rămâne în mintea şi sufletul meu ca ceva de neuitat. Ce fericit este cel ce poate spune «Sunt medgidian!»“, a spus tuturor celor prezenţi profesor Kemal Karpat, în momentul în care i-a fost înmânat brevetul de cetățean de onoare al municipiului Medgidia.


Este o pierdere importantă pentru Medgidia, pentru care numele de Kemal Karpat a reprezentat singura personalitate de renume mondial a municipiului.

În numele comunității locale din Medgidia, împărtășim durerea și exprimăm sincere condoleanțe însoțite de sentimente de profundă compasiune familiei, și tuturor celor care l-au cunoscut.  


Kemal Haşim Karpat s-a născut pe 15 februarie 1925 în localitatea Turda din judeţul Tulcea. Este absolvent al Seminarului Musulman de la Medgidia, promoţia1942. A emigrat în Turcia şi a devenit student la Universitatea din Istanbul, în cadrul Facultăţii de Drept, pe care a absolvit-o în anul 1947. La aceeaşi instituţie şi-a obţinut doctoratul în Drept public şi politic.
 
În 1950 a plecat în SUA şi a obţinut titlul de Master al Universităţii Washington-Seattle. În perioada 1950-1953, devine asistent universitar, iar în 1957, obţine doctoratul la Universitatea din New York. Activitatea de cercetare devine din ce în ce mai intensă, iar în perioada 1960-1961, devine cercetător ştiinţific în cadrul Universităţii Harvard. Nu întrerupe legăturile cu Turcia şi va conferenţia la Colegiul „Robert” din Istanbul şi la Universitatea din Ankara, în cadrul Facultăţii de Ştiinţe politice.
 
A conferenţiat şi la Universitatea Hopkins, în cadrul Facultăţii Internaţionale de Studii Avansate. Între 1968 şi 1971, îşi desfăşoară activitatea de profesor în cadrul Universităţii din New York, iar în anul 1972 lucrează în cercetare în cadrul Centrului „Woodrow Wilson” - Universitatea Princeton. Din anul 1989 până în anul 1995 deţine funcţia de preşedinte al Programului de studii asupra Asiei Centrale. În anul 1980 devine redactor al Jurnalului Internaţional de studii asupra Turciei. Din anul 1990 - membru al Societăţii de Istorie Turcă, din Ankara şi redactor al Revistei Minorităţii Musulmane din Londra.
 
S-a remarcat în domenii precum sociologia, politologia şi studierea istoriei, devenind profesor la cele mai prestigioase universităţi din Turcia şi SUA. În anul 1946, cu un an înainte de a absolvi Facultatea de Drept din Istanbul, îşi va lua numele de familie Karpat „după Munţii Carpaţi... am creat Carpaţii din mine. Am creat Carpaţii mei şi am devenit un fel de munte”, mărturiseşte marele istoric.
 
Va publica „Istoria democraţiei în Turcia”, la Princeton, devenind un apreciabil politolog, iar mai târziu consultant al preşedinţilor americani pe probleme legate de lumea turcă şi arabă.
Cartea sa biografică, „Dagi Delen Irmak”, descrie această experienţă de la Casa Albă. A lucrat în universităţi de prestigiu precum: Wisconsin Madison University, Montan Stat University, New York University, Universitatea din Istanbul, Universitatea Bilkent, Princeton, Universitatea Tehnică „Orientul Mijlociu”, Universitatea din Ankara, „Johns Hopkins” University, Columbia University şi a lucrat consultant al ONU în Consiliul economic şi social.
 
A făcut parte din diverse asociaţii şi societăţi internaţionale: Asociaţia Americană de Istorie, Asociaţia de Studii a Orientului Mijlociu, Asociaţia de Ştiinţe Politice Americane, Asociaţia de Studii Române şi Asociaţia Americană de Studii în Sud-Estul Europei. A participat la colocvii, simpozioane, conferinţe, mese rotunde la nivel internaţional. Are peste o sută de studii şi articole publicate în culegeri de studii şi reviste universitare de prestigiu.
 
Informaţiile sunt preluate din lucrarea scrisă de Adrian Ilie „Personalităţi marcante ale Medgidiei”. 

Citește și: 

#Dobrogeaetnică Mesajul prof. dr. Kemal Hașim Karpat, citit de lect. univ. dr. Denis Ibadula
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii