Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:55 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

umblat.ro Tu unde-ți petreci Întâiul?

ro

30 Nov, 2015 14:53 2611 Marime text

E din nou ziua aia. Da, ziua aia când reporteri peste care se așterne ceața minții, încep să alerge oamenii pe stradă, poate reușesc să scoată și anul ăsta niște chiftele de răspunsuri la întrebarea: Știți ce s-a întâmplat pe 1 Decembrie? Știi sigur ce zic eu aici. Dar uite și un exemplu:



Deși poate așa ai zice după cum am început, articolul ăsta nu e deloc despre fapte istorice, ci despre cât de istoric vom petrece noi de 1 Decembrie 2015. Am pregătit recomandări mai apetisante chiar și decât fasolea aburindă, abia turnată în pâine rumenită. Dar, înainte de asta, trebuie să ne facem temele. Deci, la întrebarea ce s-a întâmplat pe 1 Decembrie, vă rog mult nu le faceți hatârul reporterilor neinspirați. Pe lângă euforicul: Transilvania s-a unit cu Regatul României, format din principatele unite ale Moldovei și Țării Românești, alegeți, pentru un efect total „reporter lăsat cu gura căscată”, oricare dintre evenimentele de mai jos, care s-au petrecut, culmea, tot pe un 1 Decembrie.

- Portugalia își câștigă independența față de Spania 

- Orașul Washington a devenit capitala Statelor Unite ale Americii.

- Hans Christian Andersen publică prima sa carte de povești.

- A fost instalată prima linie telefonică la Casa Albă.

- La Paris a fost inaugurată primul cinematograf.

- 1910: O navă sub comanda japonezului Shirase Nobu părăsește portul Tokyo mergând spre Antartica.

- 1916: Primul Război Mondial: La București s–a instalat administrația militară germană. Valoarea totală a pagubelor provocate de aceasta se ridicau, la finalul conflictului, la aproape 18 miliarde lei aur.


via Wikipedia

Revenim însă în prezent, 1 Decembrie 2015, o zi magnifică pentru bugetari, pentru că a picat cum nu se poate mai nimerit, fix într-o zi de marți. Că tot am pătimit noi cu marți 13 și ale sale ceasuri rele, acum au stat toate ceasurile: mâine e zi liberă și la fel a fost și azi!

Și Pinii noștri, care îți arată evenimentele pe harta din site, sărbătoresc zilele astea!

Am aruncat un ochi pe umblat.ro și am văzut că și în 2015 este concurență mare între cei care vor să ne ocupe ceasurile libere. Câteva evenimente însă sunt mai oacheșe ca altele. Iată mai jos lista celor care ne-au făcut cu ochiul.

Șezătoare de 1 Decembrie, Constanța - Tomis Mall
Coși alături de artiști populari, care îți prezintă motive locale. Pe artiști poți să îi și descoși ca să afli povestea portului popular din Dobrogea. Dacă ești începător, degetarul la tine e un must!

Serbările Galațiului
Să tot fi gălățean! Oamenii ăștia petrec de patru zile și 1 Decembrie îi prinde tot petrecând! Printre invitații zilei naționale cap de afiș este trupa Pasărea Colibri, alături de ansambluri și fanfare din țară.

Parada militară, București – Piața Constituției
Parada militară s-a mutat și anul acesta în Piața Constituției, pentru că Arcul de Triumf e încă în reparații.

Cursa Trenului Regal, Turnu Severin-București
Trenul Regal va pleca pe drumul „Aducerii Aminte”, va reface traseul Turnu Severin – Bucuresti, drept omagiu pentru Regele Carol I, la 150 de ani de la venirea sa in țară.

Concerte de muzică folk și populară, expoziții de sculptură și ceramică, Parcul Arheologic, Constanța
Despre eveniment: „este dedicat tuturor celor ce iubesc România. Cum era firesc, toate manifestarile vor avea un mesaj puternic. Am vizat un program divers care să îi incante pe toți cei ce vor veni să-și strângă mâinile și să se roage pentru țara lor: am pus accentul pe folclor și traditii, dar și pe forța noii generații.”(Codruț Burdujan, prezentatorul evenimentului din Constanța)

Zdob și Zdub, Cargo în Piața Unirii, Cluj Napoca
Muzică autentic populară, artiști mulți, îndrăgiți, acompaniați de o orchestră adevărată, aprinderea beculețelor de Crăciun și apoi concertele susținute de ZDOB si ZDUB si CARGO. Combo perfect!

Free Hugs, Brașov
Traditia, rămâne… tradiție! Semi românească…pentru că Free Hugs este un eveniment împrumutat, dar îmbrățișările sunt autentic românești! Centrul de Voluntariat Brașov, organizeaza pentru al VI – lea an consecutiv, Campania”Free Hugs/Îmbrățișări gratuite”. „Dorim să îmbrățișăm cât mai mulți oameni de Ziua Națională, să fim uniți, să aducem un zâmbet pe fața fiecărui om și să transmitem energia noastră pozitivă! (organizatorii via umblat.ro)
 
Restul evenimentelor, ce au loc zilele acestea, te așteaptă pe site!  Acolo le selectezi tu cum vrei, în funcție de zona de interes sau de orașul unde au loc. Spor la umblat de 1 Decembrie și La Mulți Ani, românilor!!!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii