Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:10 11 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

umblat.ro O cafea „corectă”, la malul mării

ro

28 Jan, 2016 12:41 4235 Marime text


O bem pe fugă, când încercăm să alungăm somnul, o bem pe îndelete, savorându-i aroma și bucurându-ne de robustețea ei. O bem în cafenele, în baruri sau restaurante, acasă ori la birou, singuri sau împreună cu prietenii. Cafeaua e nelipsită din viața multora dintre noi. Dar câți beau o cafea corectă?

Ionuț Trică | Bogdan Munteanu | La Fontanella

Grand Cru. Așa se numește sortimentul de cafea pe care Ionuț îl folosește ca să îmi prepare un cappuccino. Este doar unul dintre blendurile companiei Musetti, o combinație de cafea Arabica și Robusta, în proporții diferite. A fost creat chiar de Achille Musetti, fondatorul companiei italienești, iar rețeta blendului, detaliile legate de modul de pregătire al boabelor sau felul în care ele sunt prăjite, sunt încă un secret bine păstrat.

Sortiment de cafea Musetti | Boabe de cafea Robusta | Boabe de cafea Arrabica

Musetti este un producător de cafea premium, ce va sărbători anul acesta peste 80 de ani de existență. Ionuț Trică nu e un barista, nici vreunul dintre barmanii restaurantului La Fontanella, unde suntem acum. Ionuț vinde cafea. Alături de Bogdan Munteanu încearcă zi de zi să aducă cât mai aproape de constănțeni brandul Musetti. Nu e nici ușor, nici greu.
 

Cel mai greu lucru de schimbat într-un restaurant este cafeaua servită. 90 la sută dintre clienții barurilor beau cafeaua pentru ce scrie pe ceașcă. E un risc. Managerii se gândesc că atunci când schimbă cafeaua pot să piardă clienți.

Ionuț Trică, Sales Representative Musetti

Și așa ajungem să vorbim despre cafeaua bună, cafeaua perfectă. Unde o găsim? Ionuț îmi spune că pentru el, care consumă cafea de zece ani de zile, nu există cafeaua perfectă. Totul ține de gust. Există o cafea care îți place și una care nu îți place. Cu gustul cafelei te obișnuiești.

Bogdan îl aprobă. Îmi spune apoi cum a adus brandul Musetti în Constanța. Se întâmpla prin 2011, iar primii care au servit noua cafea, au fost prietenii săi. Astăzi suntem departe de acel început. Vara trecută 30 de baruri și restaurante de la malul mării serveau unul dintre blendurile Musetti.

Cafeaua-iubită în egală măsură pretutindeni

Să ne întoarcem însă la băutura mea.

Acum e prima dată când am ocazia să văd fiecare pas al pregătirii unui cappuccino. Urmăresc cu atenție când Ionuț ia o ceașcă așezată chiar deasupra espressorului. Comoditate? Nici pe departe. Ceașca în care este turnată crema de lapte, trebuie să fie un pic călduță, altfel de crema de lapte se alege…praful. Apoi, laptele trebuie să fi stat la rece. Intră în joc abia când e nevoie de el. Doar așa obții o cremă de lapte, cu un aspect lucios și consistență perfectă.

Ionuț se mișcă rapid, dar cu atenție. Voi afla apoi, că distribuirea, tasarea cafelei (nici prea mult, nici prea puțin, ci suficient cât biscuitele de cafea format să aibă densitatea potrivită), preîncălzirea apei și prepararea nu trebuie să treacă de 30 de secunde.

Practic, în primele 5 secunde are loc o preinfuzie. Apa încălzită la 90 de grade ajunge în cafea, amestecând particulele măcinate.

Imaginează-ți o mare agitată, în care nisipul e plimbat un pic de colo colo. Cam asta se întâmplă în espressor, într-o primă etapă. Apoi apa, acum aromată, îmbogățită cu proprietățile cafelei, curge mai departe.

Ionuț prepară cappuccino pentru mine dintr-un doppio (un espresso dublu). Vrea să simt mai bine aroma cafelei și robustețea ei. Pregătește și crema de lapte cu ajutorul espressorului și apoi o toarnă cu grijă.

Un capuccino ca la carte! Cremos, cu gust și arome puternice!

Cappuccino e gata. Mă uit la Ionuț și Bogdan. După ritualul strict de preparare al băuturii mă aștept să primesc câteva indicații și pentru consumul ei. Le aflu de îndată. Băutura trebuie servită clientului la temperatura perfectă. Nici caldă, nici rece. Apoi, trebuie băută în primele cinci minute, ca să te bucuri de toate proprietățile sale. La fel ca la vin, prima degustare este olfactivă. Abia apoi bei.

Continuarea pe: blog.umblat.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii