Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:48 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 76 de ani de la inaugurarea „Coloanei fără sfârşit“ a lui Constantin Brâncuşi (galerie foto)

ro

27 Oct, 2014 00:00 2805 Marime text
O sculptură monumentală a lui Constantin Brâncuşi, „Coloana fără sfârşit“, cunoscută şi sub numele de „Coloana Infinitului“, a fost inaugurată pe 27 octombrie 1938, ca parte a trilogiei Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, din care mai fac parte „Poarta Sărutului“ şi „Masa Tăcerii“, executate tot de sculptorul român.
 
Denumită iniţial „Coloana recunoştinţei fără sfârşit“ şi dedicată soldaţilor români din Primul Război Mondial, căzuţi în luptele de pe malul Jiului, sculptura, de-a dreptul impresionantă, are o înălţime de 29,35 de metri şi este compusă din 15 moduli octaedrici, care erau numiţi mărgele de către Brâncuşi.

Deşi coloana a fost inaugurată în anul 1938, proiectul datează din 1918, iar sculptura reprezintă o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului României. Brâncuşi considera sculptura lucrarea în care a reuşit să atingă „un caracter de perfecţiune definitiv“. Ulterior, a devenit obiect de studiu pentru oamenii de ştiinţă din România.
Între anii 1998 şi 2000, sculptura a fost restaurată, prin intermediul unei colaborări dintre Guvernul României, Fondul Mondial al Monumentelor, Banca Mondială şi alte grupuri româneşti.

 Despre Constantin Brâncuşi

 Constantin Brâncuşi, cel care avea să schimbe percepţia asupra sculpturii şi a artelor, s-a născut pe 19 februarie, la Hobiţa, în Gorj. Al şaselea fiu al lui Radu Nicolae şi al Mariei, sculptorul român a avut parte de o copilărie marcată de perioade lungi petrecute în ateliere şi prăvălii.
În timp ce lucra ca ucenic, în urma construirii unei viori, îşi face cunoscut talentul la lucrul manual. După ce a absolvit Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova, a urmat Şcoala de Belle Arte din capitală. Pentru prima oară, expune la Société Nationale des Beaux-Arts şi la Salon d’Automne din Paris. În anul 1907, închiriază un atelier în Rue de Montparnasse şi intră în contact cu avangarda artistică pariziană. Supranumit „patriarhul sculpturii moderne“, Brâncuşi expune şi în Statele Unite ale Americii, în anul 1914.
Pe 16 martie 1957, sculptorul român se stinge din viaţă, fiind înmormântat la cimitirul Montparnasse din Paris, rămânând cunoscut ca unul dintre cei mai importanţi artişti ai secolului XX. „Unda uriaşă a artei lumii a găsit o expresie nouă, expresia Brâncuşi“, spunea Tudor Arghezi.
 
Sursa foto: : www.financiarul.ro
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii