Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:23 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Mata Hari, un nume sinonim cu spionajul şi exotismul...

ro

15 Oct, 2015 00:00 2778 Marime text


Sinonim cu spionajul şi exotismul, numele Mata Hari făcea istorie la începutul secolului XX. Despre ea s-a spus că și-ar fi folosit frumuseţea pentru a obține secrete strategice de la bărbați. 
 
Pe 15 octombrie, dar în anul 1917, la marginea pădurii Vincennes, s-a stins din viaţă Mata Hari, fiind executată de către un pluton francez format din 12 soldaţi. Înainte să fie executată, Mata Hari, care era îmbrăcată cu cele mai bune haine ale sale, s-a dezbrăcat în faţa plutonului, cu un calm neobişnuit pentru astfel de momente. 

A scandalizat Europa... 

Scandalurile au însoţit-o pe Mata Hari, pe numele ei adevărat, Margaretha Geertrude Zelle, încă din primii ani ai vieţii. Înscrisă de la vârsta de 14 ani la şcoala unei mănăstiri, pentru a deprinde bunele maniere, aşa cum o cereau obiceiurile vremii, tânăra avea să fie exmatriculată pentru seducerea directorului instituţiei. La vârsta de 18 ani, s-a căsătorit cu ofiţerul olandez Campbell MacLeod. După şapte ani de căsătorie, divorţează şi, ulterior, se face remarcată în Europa ca dansatoare şi curtezană, fiind considerată una dintre inventatoarele striptease-ului.
 
În afara scenei, Mata Hari lucra pentru serviciul de spionaj german, fiind plătită cu sume colosale. În anul 1915, este arestată la Paris pentru spionaj. Şarmul, alături de cunoştinţele pe care le avea despre ofiţerii din armată, au dus la angajarea ei ca spion pentru Franţa, dar natura serviciilor oferite de Mata Hari atât ofiţerilor francezi, cât şi celor germani, rămâne un mister.
 
Deoarece primea bani din partea ambelor tabere, Mata Hari a fost arestată şi executată în anul 1917.
 
Sursa foto: historia.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii