Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:28 21 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știați că... la data de 8 iunie 1972 s-a născut Adrian „Baciu” Igrișan, solistul trupei Cargo?

ro

08 Jun, 2021 00:00 625 Marime text
  • Adrian „Baciu" Igrișan s-a născut la 8 iunie 1972, în Arad și este vocalistul formației Cargo.
  • El cântă de la vârsta de 13 ani.
Pentru început, acesta a cântat la baterie, un an mai târziu începându-și activitatea ca vocalist, de atunci urmând aproximativ 22 de ani de studii canto și tehnici vocale, fiind autodidact.

Pe lângă altele, Baciu cântă și la chitară, bas, clape și altele, însă abilitățile de instrumentist nefiind perfecționate, axându-se în special pe compoziții mai mult decât pe virtuozitatea unui instrument.

Ambiția lui la început era aceea de a deveni baterist, urmând în această direcție cursurile Școlii Populare de Arte, însă trupa din cartier avea nevoie de un vocalist, așa a ajuns Baciu să cânte vocal. Trupa se numea Abis.

Mai târziu, datorită faptului că nu își putea exprima ideile, a început studiul chitarei și a altor instrumente și între timp a studiat și canto clasic. După cum afirma într-un interviu, „Niciodată nu mi-am dorit să excelez la un instrument din punct, dar din punct de vedere tehnic, mi-am dorit să învăț mai multe, pentru a avea o privire de ansamblu, să pot compune, pentru că mi se pare mult mai importantă o piesă bună, decât un solo bun", scrie Wikipedia.

Prima sa trupă a fost Abis. A mai cântat cu câteva formule până în 1992, când a intrat în trupa RIFF, unde a cântat până în 1994 și a înregistrat albumul „Doi străini". Din 1995 până în prezent cântă în trupa Cargo. Igrișan a mai cântat pentru o perioadă și în trupa Transilvania.

În anul 1992, Igrișan intră pe postul de vocalist în trupa Sibiană RIFF, cu care participă la Festivalul Internațional „Rock ’92” de la Arenele Romane din București, alături de toate marile nume din rock-ul românesc.

În perioada 21-24 iulie, 29-31 august 1994, Igrișan înregistrează la Cluj, împreună cu trupa RIFF albumul „Doi străini”. Discul include 12 piese între care și „Plouă la Woodstock”, cântec prin care Florin Grigoraș aduce un omagiu Festivalului de la Woodstock și muzicii care s-a cântat acolo și care i-a influențat întreaga carieră artistică.

În 1995, Adi Igrișan părăsește trupa Riff după ce a cântat împreună cu trupa Cargo într-un concert de susținere pentru Ovidiu Ioncu "Kempes" care suferise un accident de motocicletă.

După concertul menționat, Igrișan rămâne în trupa Cargo pentru a-l suplini pe Kempes până la refacerea acestuia, iar după ce acesta s-a refăcut îndeajuns pentru a reveni pe scenă, Igrișan a rămas pe post de vocea a 2-a și chitarist-armonie.

În anul 2003, Kempes pleacă în Australia, iar astfel Baciu obține postul de vocalist principal al trupei.

În anul 2007 trupa Cargo, avându-l ca vocalist pe Adi Igrișan, înregistrează 22 de piese pentru albumul aniversar „XXII", care marca 22 de ani de activitate muzicală a trupei.

Discografia sa cuprinde piese precum „Ne vom întoarce” (Riff), „Zori de zi” (Riff), „Doi pași în urma ta” (Cargo), „Ielele” (Cargo) și „Ziua vrăjitoarelor” (Cargo).
 
Sursă foto: Facebook.com / Igrisan Adrian

Ti-a placut articolul?

Comentarii