Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:00 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Interpretul lui Nea Mărin şi-ar fi sărbătorit ziua de naştere astăzi (video)

ro

07 Apr, 2016 00:00 2341 Marime text


Născut la data de 7 aprilie 1931, interpretul lui Nea Mărin, actorul Amza Pellea, înzestrat cu o vocaţie cinematografică deosebită, ar fi împlinit, astăzi, 85 de ani.
 
Amza Pellea s-a născut la Băileşti, într-o familie cu cinci copii. A absolvit cursurile Colegiului Naţional Carol I din Craiova şi a debutat pe scena Teatrului Naţional din Craiova, în 1956, iar în film, cinci ani mai târziu, în producţia „Setea”. În decursul carierei, a jucat la Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti, unde s-a impus ca unul dintre actorii cei mai dotaţi ai scenei româneşti.
 
Din 1957 până în 1959, pe scena craioveană, a interpretat 14 roluri, în spectacole precum „Tudor din Vladimiri”, „Ce înseamnă să fii onest”, „Gâlcevile din Chioggia”, „Hamlet”. Amza a strălucit în rolurile istorice, de referință fiind cele din „Dacii'”, „Haiducii”, cel mai important rămâne „Mihai Viteazul”, regizat de Sergiu Nicolaescu. Cu toate acestea, filmul care i-a adus cea mai mare popularitate a fost „Nea Mărin miliardar”, regizat tot de Sergiu Nicolaescu, avându-l în centru pe celebrul personaj oltean creat și interpretat de Amza.
 
„Televiziunea este într-un fel o pacoste: te face popular în cinci minute, pentru că, vrând-nevrând, te bagă în casa omului. După ce-am jucat în Mihai Viteazul, unii trecători mă arătau cu degetul: «uite-l pe Amza Pellea!». După ce-am apărut la televiziune, alții, mai mulți, mă arătau familiar: «uite-l pe Nea Mărin!» (...) Cum am găsit ticurile verbale ale lui Mărin? Repetarea cuvintelor ține de resortul lor psihologic. Oltenilor le merge mintea mai repede decât se pot exprima verbal. De aceea, ei vorbesc iute, fiindcă vor să ajungă din urmă vorbele. Temători să nu fi uitat ceva, repetă unele idei”, spunea Amza Pellea într-un interviu.
 
Actorul de o frumuseţe interioară copleşitoare s-a stins din viaţă la vârsta de 52 de ani, răpus de boală, la Bucureşti. A lăsat în urmă o carieră fulminantă în teatru şi film.
 
În aprilie 2011, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la naștere, Amza Pellea a primit o stea pe Walk of Fame, spațiul bucureștean dedicat marilor valori ale filmului și scenei românești.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii