Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:27 23 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imagini de colecţie din timpul filmărilor la „Nea Mărin miliardar", unul dintre cele mai vizionate filme. Cum arăta litoralul în acea perioadă (GALERIE FOTO)

ro

20 Nov, 2021 11:35 3753 Marime text
  • Nea Mărin miliardar este un film de comedie românesc din 1979, regizat de Sergiu Nicolaescu după un scenariu scris de Vintilă Corbul, Eugen Burada și Amza Pellea.
 
  • Rolurile principale sunt interpretate de Amza Pellea (în dublu rol), Draga Olteanu Matei, Jean Constantin, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, Stela Popescu și Colea Răutu.
  •  
Studiourile Buftea au publicat pe pagina de Facebook imagini în premieră din timpul filmărilor la „Nea Mărin miliardar“, unul dintre cele mai vizionate filme.

Mulțumită acestor postări vom putea vedea cum arăta litoralul în acea perioadă.Despre filmul Nea Mărin miliardar 


Nea Mărin miliardar este un film de comedie românesc din 1979, regizat de Sergiu Nicolaescu după un scenariu scris de Vintilă Corbul, Eugen Burada și Amza Pellea. Rolurile principale sunt interpretate de Amza Pellea (în dublu rol), Draga Olteanu Matei, Jean Constantin, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, Stela Popescu și Colea Răutu.

În acest film, Amza Pellea îl interpretează pe țăranul oltean Nea Mărin Juvete din Băilești, personaj hazliu care era cunoscut anterior dintr-o serie de schițe din emisiunile de televiziune. Nea Mărin ajunge să fie confundat cu un miliardar american, Marlon Juvett, datorită asemănării sale izbitoare cu acesta, scrie wikipedia.org. 


Miliardarul sosise în România cu o servietă cu un milion de dolari pentru a-și răscumpăra fata ce fusese răpită de niște gangsteri. Servieta plină cu dolari seamănă cu servieta lui Nea Mărin în care se afla brânză și praz. Ca urmare a confuziei între cele două personaje, dar și între cele două serviete, au loc tot felul de situații hilare. Lucrurile se complică odată cu venirea pe litoral a nevestei lui Nea Mărin, Veta (Draga Olteanu Matei), care-i confundă și ea pe cei doi. Filmul se termină cu happy-end: bandiții sunt arestați de locotenentul Columbo, iar miliardarul se duce în vizită la Băilești.


Nea Mărin miliardar se află pe locul 1 în topul celor mai vizionate film românești din toate timpurile după cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România.


Ideea filmului 


După ce își câștigase o mare popularitate în urma interpretării rolurilor principale din filmele Dacii (1967) și Mihai Viteazul (1970) și a rolurilor dramatice din Atunci i-am condamnat pe toți la moarte (1972) și Osînda (1976), actorul Amza Pellea a dorit să interpreteze un rol comic al unui personaj inspirat de oamenii din localitatea sa natală, Băilești. El și-a mărturisit intenția lui Sergiu Nicolaescu, iar între actor și regizor a avut loc următorul dialog: 
 

Amza Pellea - „Ce părere ai dacă aș juca într-o comedie la Athénée Palace?”
Sergiu Nicolaescu - „Dacă e să câștigi un ban, foarte bine! Dar ce faci acolo?”
Amza Pellea - „Latru!”
Sergiu Nicolaescu - „Păi bine, Amza, abia l-ai jucat pe Mihai Viteazu și acum te duci într-un bar, ca să latri?”

Pellea a interpretat apoi rolul țăranului oltean Nea Mărin în câteva emisiuni de televiziune, care au avut un mare succes.


Primul scheci de televiziune cu Nea Mărin a fost regizat de Nicolaescu. Ca urmare a succesului înregistrat de emisiunile televizate cu Nea Mărin, actorul a dorit să joace într-un film de lung-metraj cu Nea Mărin. Amza Pellea i-a propus lui Sergiu Nicolaescu să regizeze filmul, iar regizorul, deși nu avea experiență în filmele de comedie, a acceptat. 


La început, Nicolaescu a simțit pentru prima dată că-i era frică. Neavând experiență în realizarea filmelor de comedie, el a început să vizioneze filme de comedie americane. În final a optat pentru o comedie cu intrigă polițistă.


Scriitorii Vintilă Corbul și Eugen Burada, împreună cu Amza Pellea, au scris scenariul filmului. 

Sursa foto: Facebook/ Studiourile Buftea
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii