Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:12 16 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Galileo Galilei, considerat în epoca sa un fel de „sfânt al oamenilor de știință”...

ro

15 Feb, 2016 00:00 1296 Marime text


Galileo Galilei, considerat în epoca sa un fel de „sfânt al oamenilor de știință”, s-a născut pe 15 februarie 1564. A fost primul dintre cei şase copii ai lui Vincenzo Galilei şi ai soţiei sale, Giulia Ammannati.

Galileo di Vincenzo Bonaiuti de' Galilei, pe numele lui complet, datorită dorinţei tatălui său, a studiat Medicina, pentru o scurtă perioadă, la Universitatea din Pisa. Contribuţiile sale la astronomia observaţională includ confirmarea prin telescop a fazelor planetei Venus, observarea şi analiza petelor solare, descoperirea celor patru sateliţi ai lui Jupiter, cărora le dă numele de „Astri Medicei". De asemenea, a contribuit şi în ştiinţa aplicată şi în tehnologie, îmbunătăţind tehnica de construcţie a busolelor.

Tot Galileo Galilei a avansat principiul de bază al relativității, acela că legile fizicii sunt aceleași în orice sistem în mișcare rectilinie uniformă, indiferent de viteză sau de direcția sa. Deci, nu există mișcare absolută și nici repaus absolut. Acest principiu a furnizat baza legilor mișcării ale lui Newton.

Galileo Galilei s-a stins din viaţă pe 8 ianuarie 1642.

Sursa foto: Wikipedia.org

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii