Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:32 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știați că...? Fostul fotbalist Cristian Chivu împlinește astăzi 39 de ani

ro

26 Oct, 2019 00:00 2512 Marime text
Cristian Chivu (n. 26 octombrie 1980ReșițaRomânia) este un fost fotbalist român. A fost și component al echipei naționale de fotbal a României între anii 1999 și 2011, fiind și căpitanul acesteia în 50 de meciuri.
 
Chivu și-a început cariera profesionistă de fotbalist la echipa CSM Reșița și a fost antrenat pentru o perioadă chiar de tatăl său, Mircea Chivu, decedat când Cristian avea numai 17 ani. A debutat pentru CSM Reșița în Divizia A pe 30 august 1997 într-un meci câștigat împotriva echipei Universitatea Cluj, potrivit wikipedia.org.
 
Pe 6 ianuarie 2010, în timpul unui meci pentru Internazionale Milano împotriva lui AC ChievoVerona din Serie A, în minutul 46 s-a ciocnit puternic cap în cap cu Sergio Pellissier, atacantul lui Chievo. A fost dus cu targa direct la ambulanță și transportat de urgență la spital, pentru a face o tomografie. A fost supus unei intervenții chirurgicale reușite care a durat 2 ore. După 40 de zile a revenit pe gazon doar la antrenamente, pentru ca după încă 37 de zile să joace ca titular în meciul contra echipei AS Livorno 77 de minute. A rămas cu o cicatrice de la operație, iar de atunci a trebuit să poarte o cască de protecție asemănătoare cu a lui Petr Cech la fiecare meci.
 
A debutat pentru România pe 18 august 1999, într-un meci amical disputat împotriva selecționatei similare a Ciprului, meci terminat la egalitate, scor 2-2. A fost convocat surprinzător de Emeric Ienei pentru Euro 2000, unde a evoluat excelent și a reușit să marcheze și un gol împotriva echipei AnglieiRomânia a depășit faza grupelor la Euro 2000, dar a fost învinșă în sferturile de finală de către Italia. Cristian Chivu a mai participat și la Euro 2008, dar nu a mai reușit să depășească faza grupelor la această ediție. A fost considerat liderul generației, de obicei a purtat tricoul cu numărul 5 și a fost căpitanul echipei naționale de fotbal a României. S-a retras oficial de la echipa națională pe 21 mai 2011, printr-o scrisoare trimisă Federației Române de Fotbal.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii