Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:36 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Vestitul Castel Peleş...

ro

10 Aug, 2014 13:31 2794 Marime text
În urmă cu 139 de ani, pe 10 august, a început construcţia Castelului Peleş, care, în prezent, este unul dintre cele mai importante monumente din ţara noastră, dar şi din Europa. Castelul, realizat la iniţiativa Regelui Carol I al României, pentru a-i servi drept reşedinţă de vară, a fost construit pe domeniul regal de la Sinaia, teren achiziţionat de principele Carol în anul 1872, construcţia fiind finanţată atât din conturile particulare ale principelui, cât şi din fonduri publice.

Planurile castelului au fost realizate de arhitectul german Johannes Schultz, în timp ce, la conducerea lucrărilor, în anul 1894, a fost numit arhitectul ceh Karel Liman, sub coordonarea căruia au fost amenajate Capela Reginei Elisabeta de la etaj, apartamentele principeselor de Wied şi Hohenzollern de pe latura de nord şi Mezaninul. În anul 1884, este instalată reţeaua electrică, castelul dispunând de un grup electrogen propriu. Între 1906-1914, se desfăşoară lucrările de amenajare a teraselor exterioare. Totodată, sunt amenajate Sala veche de muzică, Sala Florentină şi Sala Coloanelor, pe locul primei Camere de şah, iar Sufrageria regală este extinsă.

La sfârşitul secolului al XIX-lea, castelul Peleş se număra printre cele mai moderne reşedinţe regale europene, beneficiind de electricitate, lift interior şi încălzire centrală. Sub piatra de temelie a castelului sunt îngropate primele monede româneşti cu chipul regelui Carol I, care au fost interzise de suzeranitatea otomană.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii