Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:56 21 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știați că... ? Astăzi se sărbătorește Ziua Internațională a Controlorilor de Trafic Aerian

ro

20 Oct, 2016 00:00 1294 Marime text
Ziua internațională a controlorilor de trafic aerian este marcată în fiecare an la 20 octombrie, la propunerea Federației Internaționale a Asociațiilor Controlorilor de Trafic Aerian (EFATCA).
 
În fiecare zi, mii de zboruri sunt ghidate în siguranță. Fie că transportă pasageri sau marfă, echipajele de zbor sunt responsabile pentru sarcinile lor, bazându-se în întregime pe profesionalismul controlorilor de trafic aerian, pe sistemele pe care le utilizează și pe toți oamenii din spatele scenei care fac să fie sigură fiecare călătorie.
 
În această zi este sărbătorit și personalul care are grijă ca zborurile să se deruleze în siguranță și aeronavele să ajungă la destinație. Controlorul de trafic aerian este persoana care comunică cu pilotul, de obicei, prin radio, dirijând circulația aeronavelor, în spațiul aerian dar mai ales în apropierea unui aeroport.
 
La 20 octombrie 1961, cu prilejul Conferinței Federației Europene a Asociațiilor Controlorilor de Trafic Aerian, organizată la Amsterdam, Olanda, reprezentanții a 12 asociații europene au anunțat finalizarea discuțiilor privind fondarea Federației Internaționale a Asociațiilor Controlorilor de Trafic Aerian. Anunțul a reprezentat punctul final al idei lansate, în 1956, de către Jacob Wachtel, fondatorul și primul președinte al Asociației Israeliene a Controlorilor de Trafic Aerian. Federația numără în rândurile sale asociații membre din 127 de țări, potrivit site-ului oficial EFATCA.

Ti-a placut articolul?

Comentarii