Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:17 16 10 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Angajaţii din domeniul poştal din întreaga lume sărbătoresc Ziua Mondială a Poştei

ro

09 Oct, 2016 00:00 1442 Marime text
 

Astăzi, pe 9 octombrie, poştașii şi angajaţii din domeniul poştal din întreaga lume sărbătoresc Ziua Mondială a Poştei, ce marchează înființarea, în 1874, prin semnarea Tratatului de la Berna, a Uniunii Generale a Poștelor.
 
La Congresul Uniunii Poştale Universale din 1969, de la Tokyo, ziua de 9 octombrie a fost declarată Ziua Mondială a Poştei.
 
Primul oficiu poştal din lume a fost înfiinţat în 1712, în Sanquhar, un mic oraş din sudul Scoţiei. Au urmat oficiile poştale din Stockholm (Suedia) şi Santiago (Chile), în 1772.
 
Mai multe invenţii au ajutat la evoluţia sistemului poştal. Primele „plicuri” au fost confecţionate din pânză, piei de animale şi fibre vegetale. Au urmat scrisorile pliate și sigilate cu ceară, iar plicurile standardizate au început să fie folosite abia în secolul al XIX-lea.  
 
În 1653, la Paris, un francez a pus la punct un sistem poştal. În 1837, un învăţător din Anglia, Rowland Hill, a inventat timbrele poştale cu adeziv. Tot el a stabilit primele tarifele poştale uniforme, calculate în funcţie de greutatea coletului.
 
Poşta reprezintă un factor important în societatea informaţională şi un instrument de comunicare esenţial, care facilitează şi stimulează dezvoltarea culturală, socială şi economică. În pofida faptului că lumea se schimbă, comunitatea poştală este încă bine plasată pentru a garanta integritatea serviciului poştal universal şi libera circulaţie a trimiterilor poştale pe teritoriul poştal unic.

Ti-a placut articolul?

Comentarii