Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:38 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Părinţii din Constanţa, în alertă. Zeci de cazuri de varicelă. Iată ce spun reprezentanţii DSP!

ro

25 Mar, 2017 00:00 4643 Marime text
Mai multe cazuri de copii bolnavi de varicelă au fost înregistrate la Constanţa, potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) a Judeţului Constanţa, Constantin Dina.
 
Primele cazuri au fost semnalate la începutul lunii februarie, când, la Grădiniţa nr. 8 din Constanţa, mai mulţi copii s-au îmbolnăvit de varicelă. La acea vreme, directorul DSP Constanţa, Constantin Dina, a precizat că la unitatea de învăţământ preşcolar existau 18 cazuri de copii bolnavi de varicelă. „Sunt 18 cazuri de îmbolnăvire cu varicelă, prin urmare, vom declara focar de infecţie. Azi, după terminarea cursurilor, DSP Constanţa va face dezinfecţie la Grădiniţa nr. 8“, a comunicat Constantin Dina.
 
Ulterior, un alt focar de varicelă a fost declarat la Şcoala Gimnazială nr. 12 „B.P. Hasdeu“. „În total, la Şcoala Gimnazială nr. 12 au fost 30 de copii bolnavi, dintre care 12 dintr-o singură clasă. Pe data de 22 martie, DSP Constanţa a efectuat dezinsecţia la această unitate şcolară“, a declarat, ieri, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, directorul DSP Constanţa, Constantin Dina. La ora actuală, potrivit oficialului DSP Constanţa, nu există focare declarate de varicelă la unităţile de învăţământ din Constanţa. „Există cazuri separate de copii bolnavi, câte doi-trei de la o şcoală sau grădiniţă. Avem cazuri semnalate şi la Şcoala Gimnazială nr. 16 din Constanţa“, a mai spus Constantin Dina.

Ce este varicela?

Varicela este o boala infecţioasă acută, contagioasă, cunoscută şi sub numele de vărsat de vânt, produsă de virusul varicelo-zosterian şi manifestată prin erupţie polimorfă, pruriginoasă, apărută în valuri. Virusul varicelo-zosterian determină varicela ca infecţie primară şi herpes zoster ca infecţie recurentă. Sursa de infecţie o constituie bolnavii de varicelă sau de herpes zoster care sunt infecţioşi prin leziunile tegumentare şi mai ales prin cele ale mucoaselor. Poarta de intrare a infecţiei este mucoasa nazofaringiana şi cea conjunctivală.

Principalele măsuri de prevenţie împotriva varicelei

Potrivit formaremedicala.ro, vaccinarea este principala măsură de evitare a bolii de către persoanele care nu au fost niciodată afectate de aceasta. Vaccinul poate preveni astfel îmbolnăvirea, dar şi complicaţiile care pot apărea la adulţi sau la femeile însărcinate. Oportunitatea vaccinării trebuie hotărâtă împreună cu medicul de familie.
 
În cazul copiilor cu varicelă, este foarte important ca ei să nu meargă la şcoală pentru a preveni răspândirea virusului. Măsuri de prevenţie speciale trebuie luate în cazul persoanelor care călătoresc în afara ţării prin posibilitatea mai mare de a intra în contact cu posibili purtători ai virusului. În cazul persoanelor care au avut varicelă, există riscul ca virusul să se activeze din nou şi să cauzeze infecţii virale dureroase. Pentru a preveni suprainfectarea prin spargerea veziculelor, se recomandă o igienă corectă, prin eliminarea produselor cosmetice nerecomandate, aplicate pe veziculele sparte.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii