Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:59 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrulnatura Bilanț de an 2021. A fost un an în care corpul fizic a fost mult provocat

ro

05 Jan, 2022 00:00 1223 Marime text
  • Un an întortocheat 
 


La finalul a 365 de zile de multe experiențe și învățături, fac un bilanț general și mă uit la teme, la repere, la diferitele tipare care se repetă, pentru a-l așeza în ansamblul general al evoluției vieții.
 
 
 
Anul acesta am procedat diferit decât de obicei.
 
 

În loc să mă acordez la energia anului și să scriu ce îmi venea la prima inspirație, am solicitat prietenilor și familiei să-mi spună cum am fost anul pentru fiecare dintre ei, într-un singur cuvânt. Am primit termeni precum: muncit, aglomerat, greu, de tranziție, cu oportunități, împlinitor și întortocheat.
 
 
 

Mi-a plăcut acest ultim termen, pentru că într-un fel, definește cel mai bine energia lui 2021.
 
 
 
Întortocheat și amestecat, precum firul dintr-un fuior de câlți, prin care am evaluat și apreciat realitatea din jur.
Am găsit în ițele țesute ale anului 2021 provocări dificile, momente de durere și suferință, dar și oportunități extraordinare și uși deschise. Am găsit relații frumoase și echilibrate, familii refăcute prin munca ”la domiciliu”, case terminate și renovate, tocmai datorită limitării plimbărilor și ieșirilor, dar și relații destrămate, conflicte deschise între generații, mici războaie interne, care au slăbit energia familiei.
 
 
 
Am găsit multe boli fizice, suferință și durere, dar și multă vindecare, găsirea căii prin disciplină și devenire de adult.
 
 
 
 
În anul 2021 s-au împletit comportamente infantile, copii de toate vârstele, care s-au bătut cu lopățele și găletușe ori și-au aruncat nisip în ochi, cu multe comportamente tip adult, de asumarea responsabilității și viziune de ansamblu. Când vezi totul ”în mare” realizezi că fiecare întâmplare, fiecare om, fiecare relație, fiecare suferință, fiecare bucurie – are locul și rostul ei. Că este o imagine de ansamblu mai mare, în care fiecare se află la locul potrivit.




Viața s-a jucat alături de noi în tot anul 2021.



Ne-a dăruit fire de lucru de toate felurile.




Parcă în fiecare zi am stat la o cotitură, întrebându-ne în ce direcție să o luăm. Și nu aveam de ales între două variante (oricum ar fi fost dificil), ci între 10-15 variante.



Fiecare cu părerea lui, fiecare cu dreptatea lui. Fiecare variantă cu atractivitatea sa (dar și cu nota de plată, atașată discret).
Nu este de mirare că cei mai mulți dintre noi ne-am încâlcit între toate firele cu care ne-am apucat să ne țesem propria variantă de realitate.




Și am făcut o încâlceală, uneori, de am stat mirați, scărpinându-ne în cap: oare cum am reușit să le amețim pe toate chiar așa?
Trăim o viață cu foarte mulți stimuli. Viața urbană, dar și cea rurală (destul de mult) este prea plină de stimuli de toate felurile.
Tehnologia a intrat în forță în viața noastră.




În 2021, mai mult ca niciodată, am devenit slujitori devotați ai ecranelor: fie ale telefonului mobil, ale computerului, televizorului sau altor ecrane. Petrecem alături de aceste ecrane majoritatea timpului zilei.
Am deschis ușa larg pentru tehnologia informatică, ce vine la pachet cu antenele wi-fi și cu întreaga rețea de radiații electromagnetice, fără să ne punem nici cele mai mici întrebări despre modul în care acestea ne afectează corpul fizic.
În plus, am învățat să umblăm în lumea virtuală a Internetului și aplicațiilor ce ni se propun, asistând cum acea lume ne este forțat introdusă în viață, în detrimentul lumii naturale.
 
 
 
Cei care au simțit fiori pe spate la gândul că Inteligența Artificială ne ia în stăpânire discret, treptat dar sigur s-au reîntors spre Natură, spre mișcarea în aer liber, spre sport și drumeție sau spre multe alte hobby-uri artistice.
 
 
 
Așa încât, firele de încâlceală au fost diferite: bune și rele.
 
 
 
Ce facem serile de iarnă, în casele noastre?
Sau serile, în general?
Stăm de vorbă cu familia? Cântăm împreună? Jucăm jocuri atractive? Citim cărți ori pregătim mese sănătoase pentru săptămâna ce vine?
 



Sau ne uităm la ecrane, la poveștile pe care ni le propun stăpânii lumii?
 
 


Anul 2021 a desăvârșit trecerea în on-line a multor profesii liberale sau chiar oficiale. Schimbăm ușor ușor lumea reală cu lumea virtuală.
 



Acceptăm ”oglinda magică” a ecranelor ca fiind o altă realitate în care petrecem din ce în ce mai mult timp.
Călătorind pe centura Bucureștiului, într-un moment de aglomerație, în care se circula foarte încet, a fost amuzant să privesc șoferii mașinilor din sens opus – multe tiruri, dubițe, dar și mașini mici. Fiecare al doilea sau al treilea șofer era cu ochii în telefonul mobil sau vorbea la telefon (hands-free sau nu). A fost un joc să număr câte persoane NU aveau un telefon atașat de ureche sau ochi, în acel ambuteiaj în care am stat 30-40 de minute. Am reușit să găsesc circa 20 de persoane. Din câteva sute.
 
 
 
 
2021 a fost un an în care corpul fizic a fost mult provocat.
 

Frica, teama, anxietatea, furia – au fost emoții puternice, resimțite de majoritatea și care au afectat organe importante (suprarenale, rinichi, ficat), declanșând furtuni metabolice și pe sistem nervos.
Mâncarea din ce în ce mai prelucrată și pline de substanțe chimice continuă să ne afecteze funcționarea normală a corpului.
 
 

Lipsa de mișcare și statul în mașină sau la birou, la școală sau cu ochii în ecrane – declanșează reacții de acidoză – care înseamnă senzație de neliniște, agitație, râcâială în stomac sau intestine (acidoză digestivă) și nevoie de ronțăială (pentru calmare și liniștire). Creșterile în greutate pe care le-am observat la toate categoriile de vârstă în ultimul an sunt îngrijorătoare. Începem să arătăm întocmai precum populația SUA – obezitatea se generalizează.
 
 

Copii, adolescenți, adulți tineri, maturi și vârstnici – au zeci de kg în plus față de normalul structurii corpului (și scheletul osos pe care îl au).
 
 

Zeci de kilograme de grăsimi (care înglobează toxine și substanțe acide) apasă pe articulațiile și oasele acestor oameni.
 
 

Devenind greoi, lipsiți de flexibilitate și mai ales, lipsiți de energie pentru joacă și pentru a se bucura, real, de viață – acești oameni se transformă în mobile în propriile case.
 
 
 
Mai mișcă doar degetele pe butoanele telefonului și mâinile care introduc în gură fel și fel de bunătăți.
Am descoperit însă și oameni care s-au străduit întregul an să fie conștienți de propria dietă, să facă mișcare fizică, să fie atenți la modul în care investesc energia atenției. Am fost martora multor vindecări și ameliorări de suferințe, și a apariției pe lume a unor copii minunați, ale unor femei atente cu corpul lor și acordate la Natura din jur.
 
 
 
Fire albe, fire negre, fire pestrițe, toate au fost încâlcite în energia acestui an frământat, muncit, aglomerat și întortocheat.
 
 
Ce avem la final de 2021?
Un fuior amestecat cu de toate: bune și mai puțin bune.
Un fuior tare întortocheat.
Ce putem face cu el?
Ce știe să facă o torcătoare bună. Facem rost de un fus (adică un instrument ascuțit, ca o rază laser), tragem de un fir din acest fuior și începem să-l înfășurăm treptat pe fus.
 
 
 
Cum tragem un fir?
Ce fir să alegem?
Cu ce cârlig să-l agățăm?
Asta este o altă poveste, pe care o vom depăna împreună de-a lungul întregului an 2022.
 
 
 
Acum, la final de 2021, mulțumim întregii energii care s-a desfășurat pentru a structura realitatea vieții noastre. Așa cum a fost ea, cu bune și mai puțin bune, cu reușite și cu eșecuri, cu realizări și greșeli, cu relații reușite și mai puțin reușite. Cu sănătate mai bună sau nu chiar foarte bună.
Suntem recunoscători pentru toate lecțiile.
În spatele fiecărei suferințe, este un dar, o lecție importantă de învățat.
Dacă o prindem și o păstrăm, nu vom mai repeta întâmplarea. Dacă este nevoie însă, să repetăm, înseamnă că asta avem fiecare nevoie.
 

Creșterea noastră, ca ființe umane, este LENTĂ.
 

Ca a arborilor. Avem nevoie de TIMP să devenim adulți
 
 
Să ne acordăm acest timp.
Și să onorăm spațiul temporal al anului care a trecut pentru oportunitățile oferite. Și pentru tot ce am obținut, material sau spiritual, de-a lungul acestui an.
 
 
Recunoștință Forței Vieții, Divinului, care ne-a ghidat și ne-a îndrumat, în fiecare clipă.
Recunoștință Intuiției corpului nostru, care a reușit să descifreze ghidajele Divine.
Și recunoștință corpului fizic pentru rezistența lui extraordinară. Ne suportă abuzurile, derapajele și forțările. Și rămâne alături de noi, zi de zi.
 
 
Mulțumim anului 2021 pentru întortochere.
 

Am putut să vedem multe, în diferite feluri.
Și reușim să alegem: să menținem întortocherea sau să găsim simplitatea și direcția mai lină. Stă în puterea fiecăruia dintre noi să facă alegerea în interiorul inimii.
Firul simplu, depănat pe fus, sau rămânem în continuare cu fuiorul?
 
 
Rămas bun 2021.

Eliberăm energia care a trecut și nu ne agățăm de nimic. Păstrăm doar lecțiile ce ne pot fi de folos în continuare.
Drumul vieții în corpul fizic continuă.
 
 
Să ne revedem cu bine, sănătoși, în noul an care se află, iată, lângă noi.
 

Cu iubire, tuturor!
 
 
Sursa text și foto: www.centrulnatura.ro
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii