Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:54 17 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lumea poeziilor Eugen Jebeleanu - Tu eşti ca pasărea aceea

ro

23 Jun, 2015 00:00 1075 Marime text
Tu eşti ca pasărea aceea,
care, cândva, -ntr-o zi de vară,
când ploaia se lasă din ceruri
parcă plutind, atât de rară,
 
zbura de-afară în odaia
în care stăm şi, fără veste,
în timp ce, albăstrie, ploaia
se prelingea lin pe ferestre,
 
mi se opri pe umeri, mică,
şi mă-ntrebă din ochi: - Tu eşti?
şi, nemaiaşteptând răspunsul,
sclipind, pieri pe veci.
 
Tu eşti...

Despre Eugen Jebeleanu

Poetul român Eugen Jebeleanu, membru titular al Academiei Române, s-a născut pe 24 aprilie 1911, la Câmpina. A fost şi academician, publicist şi traducător.

Potrivit Wikipedia, Eugen Jebeleanu a urmat cursurile Liceului "Andrei Şaguna" din Braşov şi cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti. A debutat cu poezii, în anul 1927, în revista "Viaţa literară", iar doi ani mai târziu, a avut loc şi debutul editorial cu volumul "Schituri cu soare".

Recunoaşterea internaţională a venit odată cu apariţia volumului "Surâsul Hiroshimei", tradus în numeroase limbi. Drintre lucrările publicate de Eugen Jebeleanu, amintim "Ceea ce nu se uită", "Scutul păcii", "În satul lui Sahia", "Cântecele pădurii tinere", "Cântece împotriva morţii, "Hanibal". De asemenea, a tradus poemele lui Pablo Neruda, N.Guillen, dar şi pe cele ale lui Rainer Maria Rilke.

În decursul vieţii, poetul român a fost distins cu Premiul Internaţional pentru Poezie "Etna-Taormina" (Italia), Premiul Herder şi Premiul Uniunii Scriitorilor din România.

Ti-a placut articolul?

Comentarii