Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:36 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

GastroArt.ro Pat brese (rețetă din 1931)

ro

28 Dec, 2021 14:31 1770 Marime text
Cantități: 300 gr. făină, 200 gr. unt, un ou, 400 gr. mere, 50 gr. zahăr, scorțișoară și puțină sare.


Pat Brese se prepară astfel: se ia untul și se freacă bine până devine ca o spumă. Apoi se adaugă oul și făina. Se frământă la rece. După ce am frământat întindem din acest aluat o foae groasă de ½ cm. În timp ce ne preparăm această foaie avem grijă să ne preparăm și merele. Merele se prepară astfel: se iau merele și se curăță de coaje apoi le trecem prin răzătoare sau dacă nu avem tăem felii subțiri cu cuțitul.



Felioare foarte subțiri și mici. Aceste mere tăiate astfel le punem întru-n castronel pe marginea mașinei. Tot odată le punem scorțișoară și zahăr. Fiind astfel preparate le lăsăm deoparte, observând să n’aibă prea multă zeamă.



Foaia de cocă pe care am întins-o o tăiem în formă de dreptunghiulară. Aceste găurele le facem cu degetarul. Punem degetarul pe cocă și rotițele acele le păstrăm ca să le punem dupace s-a copt coca deasupra. Fiindcă foile tăiate în formă de drept. Le punem într-o tavă neunsă și le coacem.










Când sunt rumenite le scoatem și le punem pe o foaite deaceea, dreptunghiulară, mere de care am preparat.



Deasupra punem foaia coaptă cu garnitura care i-am făcut-o (arătată mai sus). Dupăce am pus una peste alta le punem și rotițele ce le-am obținur când am tăiat degetarul și acele fiind tot coapte. Dupăce am pus și aceste, tăiem iar în bucăți mai mici le pudrăm cu zahăr și le servim după masă.



Din „Caiet pentru gospodărie” Turtoi Teodora, clasa I, Școala Normală Brăila – 1931 (mulțumim Mihai Botea). Am păstrat ortografia originală.



Despre GastroArt.ro


Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).






Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.















În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu.






Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.



Sursa foto și text:  GastroArt.ro



Citește și: 




GastroArt.ro Ciulama de pui (rețetă din 1931)


GastroArt.ro Ostropel de pui (rețetă din 1931)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii