Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:58 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vine Moş Nicolae! Google îi dedica Moşului un logo foarte interesant

ro

05 Dec, 2010 12:14 2222 Marime text

vine-mo-nicolae-google-i-dedica-mo-ului-un-logo-foarte-interesant-7447.jpgGoogle schimba logulul de start cu o pictograma dedicata lui Mos Nicolae. In noaptea de 5 spre 6 decembrie copiii isi pregatesc ghetutele in care mosul le va lasa cadourile.

Se spune ca in noaptea de 5 spre 6 decembrie, un mos cu barba alba, pe care nu l-a vazut nimeni niciodata, vine pe la ferestre si, dupa informatii numai de el stiute, pune in cizmulite diferite daruri: pentru copiii cuminti, el are in desaga dulciuri, fructe si jucarii, iar pentru cei nazdravani, o multime de nuieluse. Aceasta legenda am auzit-o fiecare dintre noi in copilarie si ne amintim cu nostalgie vremurile in care ne pregateam constiincios ghetutele si le lasam la usa sau la geam in asteptarea lui Mos Nicolae.

Arunca banii pe hornul casei

O variantă a poveştii spune că, a treia oară, Nicolae ar fi aruncat banii prin hornul casei, punga poposind în ciorapii puşi la uscat lângă focul din vatră. De atunci, e şi obiceiul ca darurile din această noapte să se regăsească în ciorapi sau în încălţăminte. El nu aduce însă doar cadouri copiilor buni, ci îi şi pedepseşte pe cei răi, lăsând o nuieluşă de alun sau de măr cu care aceştia să fie bătuţi la palme de părinţi. Originea pedepsei se află tot într-o întâmplare din viaţa Sf. Nicolae. Participând, ca episcop de Mira, la primul conciliu de la Niceea al creştinătăţii, el l-a înfruntat pe preotul Arie, care susţinea erezia conform căreia Iisus Hristos nu ar fi fost Fiul lui Dumnezeu, ci doar un bărbat cu puteri supranaturale. Atunci, Nicolae, deşi era cunoscut ca un om liniştit şi paşnic, l-a pălmuit pe Arie în faţa adunării. Cultul Sf. Nicolae, născut în jurul anului 1.000, s-a suprapus peste alte legende populare despre un personaj care aduce cadouri celor cuminţi şi pedepse celor răi. Din personajul Moş Nicolae s-a născut în secolul al XIX-lea şi cel al lui Moş Crăciun. Se pare că olandezii care au ajuns în America în secolul al XVI-lea au adus cu ei credinţa în Moş Nicolae, pe care îl numeau Sinter-Klaas. În timp şi sub influenţa limbii engleze, el a devenit "Santa Claus", Moş Crăciun de azi.

Cine este Mos Nicolae

Sfantul Nicolae s-a nascut in Orientul Mijlociu la 350 de mile nord de Betleem. Istoria si legendele legate de Sfantul Nicolae se intrepatrund, dar se cunoaste cu certitudine ca a trait in secolul al IV-lea, a fost cardinal de Myra (acum aflata pe teritoriul Turciei) si a fost recunoscut si onorat ca sfant incepand cu secolul al VI-lea. Ii sunt atribuite 21 de miracole, Sfantul Nicolae devenind recunoscut pentru credinta, zelul si dragostea pentru semeni si in special pentru copii. Nicolae provenea dintr-o familie instarita, iar la moartea ambilor parinti a mostenit intreaga avere, pe care s-a hotarat sa o imparta oamenilor nevoiasi. De-a lungul secolelor au aparut povesti legate despre viata si binefacerile sale, una dintre cele mai cunoscute fiind a celor trei surori pe care Nicolae le-a ajutat sa scape de tirania tatalui lor. Se spune ca cele trei fete erau foarte sarace, iar tatal lor planuia sa le vanda ca sclave pentru a se chivernisi. Plansetele si rugamintile celor trei surori nu l-au induplecat pe batranul cu suflet negru. Sfantul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuinta sa, iar noaptea, pe furis, el a aruncat o punga plina cu galbeni in camera fetei celei mari. Cu o astfel de zestre, ea a reusit sa se marite curand, scrie superbe.ro. La fel s-a intamplat si in urmatorii doi ani, fata mijlocie si cea mare izbutind sa se aseze la casele lor cu ajutorul acestui om cu suflet nobil.

Sursa: Agentia.org

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii