Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:13 17 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vicepremierul Ana Birchall, în vizită de lucru în SUA. Ce subiecte au fost dezbătute

ro

24 Sep, 2018 18:30 314 Marime text

Viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall, a participat, luni, 24 septembrie a.c., în marja vizitei de lucru pe care o efectuează în Statele Unite ale Americii, la conferința cu tema revigorării cooperării dintre NATO și UE organizată de Center for European Policy Analisys (CEPA), la Washington D.C.

La dezbatere au mai participat Jacek Czaputowicz, ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, Miroslav Lajčák, ministrul afacerilor externe și europene al Republicii Slovace, Linas Linkevičius, ministrul afacerilor externe al Republicii Lituania și Robert Karem, asistentul secretarului american al apărării pentru afaceri internaţionale de securitate.

În cadrul dezbaterii, viceprim-ministrul Ana Birchall a arătat că România a sprijinit în mod constant și prin toate mijloacele dezvoltarea unui veritabil parteneriat eficient între NATO și Uniunea Europeană, ca pilon strategic al relației transatlantice, poziție susținută cu fermitate de echipa Guvernului României, condusă de prim-ministrul Viorica Dăncilă. 

“Complementaritatea și consolidarea reciprocă a eforturilor depuse de NATO și UE reprezintă principii fundamentale în sensul dezvoltării unui cadru cuprinzător și eficient de cooperare NATO-UE. Atât NATO, cât și UE au înregistrat o serie de realizări notabile în procesul de adaptare la noul context internațional, un proces care nu poate fi considerat finalizat și va trebui să continue în anii următori. Chiar dacă există în continuare provocări și obstacole de ordin practic, NATO și UE au atins deja stadiul unui parteneriat cuprinzător, susținut de o agendă consistentă și pragmatică în șapte domenii de cooperare (hibrid, operațiuni, securitate cibernetică, capabilități, industrie, exerciții, sprijinirea partenerilor în eforturile de consolidare a capacităților), cu mai mult de șaptezeci de măsuri concrete”, a declarat oficialul român în cadrul conferinței.

“Facilitarea mobilității militare, o altă direcție de lucru importantă inițiată la nivelul NATO și al UE, reclamă la rândul său o abordare concertată a NATO și UE, atât în ceea ce privește parametrii tehnici, cât și implementarea geografică. Mobilitatea militară poate genera oportunități majore pentru creșterea sinergiei operaționale dintre NATO și UE, în special luând în considerare cerințele militare și prioritățile geografice deja definite în contextul NATO”, a mai arătat viceprim-ministrul Ana Birchall.

Viceprim-ministrul a mai precizat că dimensiunea de apărare și securitate reprezintă o parte importantă a proiectului european și a viitorului acestuia, iar România sprijină ferm consolidarea rolului UE în acest domeniu, complementar cu NATO și în parteneriat cu SUA, inclusiv din perspectiva preluării Președinției Consiliului UE în primul semestru din 2019.

Sursa foto: Facebook/Ana Birchall

Ti-a placut articolul?

Comentarii