Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:05 22 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Valul de căldură care afectează Europa este unul dintre cele mai persistente din ultimul deceniu

ro

03 Jul, 2015 20:14 688 Marime text
 
Organizația Meteorologică Mondială (OMM) semnalează că valul de căldură care afectează o mare parte din Europa este unul dintre cele mai persistente din ultimul deceniu și este neobișnuit pentru că a apărut la începutul verii și afectează un teritoriu foarte mare, informează EFE, potrivit B1 TV. 

Particularitatea acestui val de căldură constă în faptul că a început foarte devreme, la sfârșitul lunii iunie, și afectează o mare parte din continent, inclusiv zone din Regatul Unit și Rusia. 

Canicula a început la sfârșitul lunii iunie în sud-vestul Peninsulei Iberice, unde în locuri ca Almeria s-au înregistrat 40,8 grade Celsius, un record pentru luna iunie. De atunci, s-au înregistrat temperaturi maxime de 36 de grade Celsius la Londra sau 40 de grade Celsius în Franța și Rusia. 

Potrivit meteorologilor, valul de căldură nu se va retrage pe termen scurt, temperaturile ridicate urmând să fie prezente în mare parte din Europa de Vest, Centrală și de Est. 

Omar Baddour, expert al OMM, susține că actualul val de căldură se explică prin faptul că există un sistem de presiuni joase în Oceanul Atlantic și un sistem de presiuni înalte în estul continentului, iar la mijloc se creează un coridor care îi permite aerului cald din Sahara să urce până în Europa. 

Valul din 2003, cel din 2010 din Rusia și cel de acum conduc la concluzia că valurile de căldură sunt din ce în ce mai frecvente, a mai afirmat Omar Baddou. Sursa: B1 TV

Ti-a placut articolul?

Comentarii