Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:56 16 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Traian Băsescu, despre Colegiul Nautic ale cărei cursuri pot fi echivalate cu cele ale Academiei Navale Mircea cel Bătrân

ro

26 May, 2015 21:57 2119 Marime text
 
Jurnalistul Sabin Orcan a vorbit în ediția de astăzi a emisiunii „Xpress” de pe B1 TV despre Colegiul Nautic, o școală privată a milionarilor cu iahturi, ale cărei cursuri pot fi echivalate cu cele ale Academiei Navale Mircea cel Bătrân. Șeful acestui așa-zis Colegiu Nautic este unul dintre inițiatorii celebrei vânzări a dreptului de arborare a drapelului românesc, care a ajuns în mâinile unui offshore din Cipru.

Subiectul a fost comentat și de fostul președinte al României Traian Băsescu care susține că cei care au emis brevete pentru ”cocalari pregătiți pe lacul Mogoșoaia” ar trebui arestați imediat. 

„Ultima nava pe care eu am comandat-o avea la bord o uzina de gaz inert. Uzina electică a navei era de două ori mai puternică decât termocentrala de la Ovidiu, sistemul de control al atmosferei în tancurile de marfa pentru a preveni explozia navei analiza atmosfera în tancuri și cineva trebuie să o interpreteze. Credeți că un cocalar pregătit pe lacul Mogoșoaia poate opera o asemenea navă? O navă cu lungime de 3-6 metri, computerizată complet. Credeți că un flăcău care primește brevet de pe lacul Mogoșoaia poate opera o asemenea navă? Dacă un singur ofițer scos de pe lacul Mogoșoaia primește brevet de ofițer martim, cel care i l-a dat trebuie arestat imediat. O astfel de navă care are la bordul ei un milion de barili de țiței este un risc gigantic pentru poluare”, a declarat fostul șef al statului. 

„Un băiat din ăsta care primește brevet după ce a stat pe lacul Mogoșoaia trebuie să opereze sisteme electronice, radar, radio și de comunicații de pe o astfel de navă. Gândiți-vă că o astfel de navă care are incluse în ea cel puțin vreo șase uzine de pe uscat rămâne în avarie în mijlocul oceanului. Să știți că nu există service nici în Altantic, nici în Pacific. În ocean ce te faci cu unul din ăsta brevet pe lacul Mogoșoaia? Acolo nu vine nici service, nici ingineri de pe uscat, ori scoți nava din avarie, ori acolo rămâi. Niciun armator nu își permite să aibă băieți facuți la fără frecvență. Oamenii de la bord nu pot fi ajutați de nimeni când o instalație e în avarie. Trebuie să ai o capacitate inginerească la bord să rezolve orice fel de probleme. Cum își poate imagina ministerul Muncii că un om pregătit pe lacul Mogoșoaia poate face față la bordul unei astefel de nave?”, a mai spus Traian Băsescu. 

Fostul președinte al României este de părere că echivalarea cursurilor unei astfel de instuituții cu cele de la Academia Navală aduce prejudicii credibiltății ofițerilor din Marina Română.

„Ofițerii pregătiți în Academia Navală au bervete recunoscute în toată lumea. Dacă cineva brevetează un băiat din ăsta, va face un deserviciu uriaș credibilității ofițerilor din Marina Română. Orice încercare de a breveta niște băieți din ăștia va deprecia consistent prestigiul pe care învățământul superior de marină românesc îl are în lume. Eu cred că cei care au aprobat prin ordin la ministerul Muncii, indiferent cine au fost, ar trebui arestați și intrebați câtă șpagă au luat, indiferent cine a fost ministru atunci”, a mai spus Traian Băsescu. 
Sursa: B1 TV

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • absolvent ANMB 27 Dec, 2015 21:58 Citind comentariile de mai jos se pot vedea curente de opinie diferite, deci proaspeti absolventi si cei ce inteleg aceasta meserie. Este bine spus ca cine vrea sa invete, va invata oriunde dar depinde si de la cine si ce anume va invata. Dupa mai mult de 30 de ani in aceasta profesie pot spune ca scoala de la Constanta a pregatit adevarati marinari si inca va mai pregati avand traditie si oameni devotati pregatirii viitorilor marinari.
  • man 07 Jun, 2015 22:44 Ce legătura are locația centrului de instruire cu calitatea? Am absolvit UMC cu mese si scaune! Nu am văzut nici un simulator in toți anii aceea. Dar puteam sa vad vapoarele de pe faleza...
  • marinar "cocalar" 06 Jun, 2015 14:58 Corect,deasemenea cred ca ar trebui mutat si centrul NASA de la Houston undeva pe Luna pentru a fi mai aproape,cumva,de Univers nu?! Pai cum sa se pregateasca aia sa exploreze Universul pe Pamant? Sau cumva universitatile maritime din Constanta au sediile PE MARE? Vedeti unde are sediul cel mai tare centru de pregatire scafandri din Statele Unite,de exemplu si lasati-o cu unde si cum.Cine vrea sa invete,invata oricum si oriunde....
  • George 27 May, 2015 15:59 Doar cei care au navigat sau naviga inteleg tot ce a spus Traian Basescu.Cum sa pregatesti ofiteri Navali pe lacul Mogosoaia.Doamnece am ajuns ???????Mutati portul Constanta langa palatul Mogosoaia si Baza Nautica la MInisterul Muncii sa faca viitori navigatori practica pe mare in centrul Bucurestiului si poate vor sa faca SA RASARE SOARELE LA EI LA BUCURESTI CA REGULA E LA NOI LA CONSTANTA CU SOARELE SI MAREA E LA NOI OK
  • ilie 27 May, 2015 10:55 ddin pacate Domnul Comandant Basescu are o foarte mare dreptate