Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:54 17 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Motivarea instanţei Traian Băsescu, cercetat pentru abuz în serviciu

ro

22 May, 2015 13:11 945 Marime text
Traian Băsescu este cercetat, în dosarul „Casa din Mihăileanu", pentru abuz în serviciu, uz de fals şi fals în declaraţii. Judecătorii care au decis redeschiderea urmăririi penale în acest dosar susţin, în motivarea deciziei, că ancheta a fost suspendată întrucât Băsescu a beneficiat de imunitate, în calitate de preşedinte, dar precizează că faptele nu s-au prescris.
 
„Astfel judecătorul de cameră preliminară constată că în dosarul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică nr. 889/P/2008 au fost efectuate cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, fals în declaraţii şi uz de fals de către numitul Traian Băsescu“, se arată în motivare.
 
Potrivit documentului, judecătorii explică faptul că Parchetul a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Traian Băsescu având în vedere calitatea acestuia de preşedinte al României, funcţie pe care a ocupat-o în perioada decembrie 2004 - decembrie 2014, timp în care acesta a beneficiat de imunitate.
 
Judecătorii precizează că, în condiţiile în care Traian Băsescu nu mai este şef al statului de la sfârşitul anului 2014, „a dispărut cauza care a împiedicat desfăşurarea urmăririi penale“.
 
„În conformitate cu art. 128 C.pen. din 1968, precum şi cu art. 156 C.pen. din 2009 termenul de prescripţie al răspunderii penale se suspendă pe timpul cât o dispoziţie legală sau o împrejurare de neprevăzut ori de neînlăturat împiedică punerea în mişcare a acţiunii penale sau continuarea procesului penal. Judecătorul de cameră preliminară constată că o astfel de cauză a fost aplicabilă în prezenta cauză în perioada 2004-2014, timp în care numitul Traian Băsescu a beneficiat de imunitate prezidenţială.
 
În ceea ce priveşte aplicabilitatea prescripţiei răspunderii penale, judecătorul de cameră preliminară consideră că, perioadă în care a existat o imposibilitate obiectivă de a desfăşura procesul penal, nu intră în calculul termenului de prescripţie al răspunderii penale întrucât aceasta sancţionează într-o măsură şi inactivitatea imputabilă organelor de urmărire penală.", susţin magistraţii în motivare.
 
Magistrații de la Judecătoria Sectorului 1 au confirmat decizia procurorilor de la Parchetul General de redeschidere a urmăririi penale în dosarul „Casa din Mihăileanu“, în care este implicat fostul președinte Traian Băsescu.
 
În anul 2002, pe vremea când era primar general al Capitalei, Traian Băsescu a primit dreptul de a sta cu chirie într-o vilă de pe strada Ștefan Mihăileanu, după care, în 2003, el a depus o cerere pentru a cumpăra un întreg etaj al imobilului, pentru suma de 19.000 de dolari, cerere aprobată de Primăria Capitalei.
 
Traian Băsescu a fost acuzat atunci că nu avea dreptul să cumpere o locuință de la stat, pentru că el avusese în proprietate o casă achiziționată în București în 2002, pe care o donase fiicei sale. În anul 2005, Parchetul General a dispus neînceperea urmăririi penale pe numele lui Traian Băsescu, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, uz de fals și fals în declarații.  Avocata lui Traian Băsescu în acest dosar a fost atunci Elena Udrea.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii