Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:07 23 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SUA rămâne esențială pentru securitatea României

ro

29 Sep, 2015 23:59 548 Marime text
 
Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că România este importantă strategic pentru SUA, un stat care continuă să fie esențial pentru securitatea țării noastre, potrivit agerpres.ro.
 
„Trebuie să ne întemeiem realitățile pe valori. România își va îndeplini mereu rolul, în beneficiul securității aliaților și pentru apărarea valorilor noastre democratice și naționale comune. România este importantă din punct de vedere strategic pentru SUA, iar SUA continuă să fie esențială pentru securitatea noastră”, a declarat Klaus Iohannis, în cadrul evenimentului „Adriatic-Baltic-Black Sea Leaders' Meeting”, desfășurat sub egida Atlantic Council.
 
Iohannis a mai ținut să menționeze că în contextul în care anul trecut Rusia a intervenit ilegal în zona Mării Negre și din cauza riscurilor la adresa sudului, viziunea păcii și a stabilității a fost pusă la încercare în proximitatea NATO și a granițelor UE.
 
„Lângă întregul flanc estic al NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică, Rusia a continuat să pună la încercare Alianța Nord-Atlantică până în ziua de azi. Ea continuă să considere NATO un adversar, deși NATO i-a întins mâna în semn de cooperare. Rusia vorbește de interese privilegiate în vecinătatea sa. Ea vorbește de dreptul său de a-și proteja cetățenii din străinătate, inclusiv sau în mod special prin recursul la forță militară. Este o manieră de a spune că alte țări nu se pot dezvolta din proprie voință, și că parcursul lor va fi dictat din altă parte”, a mai conntinuat președintele României Klaus Iohannis.
 
 
„România se găsește la răscrucea provocărilor pe care le întâmpină atât din est, cât și din sud. De la Marea Neagră la Marea Baltică, în Balcani și la est de NATO și de Uniunea Europeană, ne confruntăm cu amenințarea la adresa securității, reprezentată de comportamentul agresiv al unui stat vecin. De la Marea Neagră și până la Marea Adriatică, la sud și la sud-est de țara noastră, ne confruntăm cu un tip diferit de provocare reprezentat de migrație, precum și cu destabilizarea țărilor din Orientul Mijlociu, destabilizare alimentată de mișcări teroriste și radical”, a mai spus Iohannis.
 
Șeful statului a indicat patru căi pentru situația actuală, indicând consolidarea legăturii transatlantice.
 
„Prezența Statelor Unite în Europa reprezintă un angajament ferm pentru securitatea noastră comună. Prezența Europei în preocuparea și discursul public al Statelor Unite trebuie să continue. Ea va sublinia existența unei comunități euro-atlantice unite și coezive”, a mai completat președintele țării.
 
În declarație a mai punctat și faptul că zona Mării Negre a fost întotdeauna o sursă de provocări, context în care a arătat că trebuie făcute eforturi pentru ca aceasta să fie o sursă de oportunități.
 
„O concentrare mai mare a SUA, NATO și a UE asupra acestei regiuni se va dovedi benefică pentru stabilitatea regiunii și a zonelor mai îndepărtate. (...) Cu cât mai multă atenție acordă NATO Mării Negre, cu atât mai multă stabilitate va fi furnizată regiunii. Zona Mării Negre este un creuzet de interese diferite. Securizând Marea Neagră, creăm condiții atât pentru a angaja Rusia în dialog, cât și pentru a proiecta stabilitate și securitate în Asia Centrală”, a subliniat șeful statului.
 Sursa foto: nineoclock.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii