Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:17 22 06 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 15 ianuarie 2016 Milioane de bărbați îi poartă numele. Cui spunem La mulți ani

ro

15 Jan, 2016 02:39 1067 Marime text
 
Sfântul Pavel Tebeul a trăit în secolul al III lea. Este considerat în istoria monahismului, drept primul ascet care s-a retras în "cele mai dinăuntru ale pustiei", primul eremit sau pustnic.
 
Informaţiile despre viaţă Sfântului Pavel Tebeul, le avem datorită întâlnirii sale cu Sfântul Antonie. Dumnezeu îi descoperă lui Antonie, după cinci ani de petrecere în rugăciune, că se află în pustie o persoană mai desăvârşită decât el. Este demn de reţinut modul în care se adresează unul către altul în momentul în care se întâlnesc - Părintele Antonie a zis: "Bucură-te Pavele, vasul alegerii şi stâlpul cel de foc, locuitorule al pustiei", iar Pavel i-a răspuns: "Bine ai venit soare, care luminezi toată lumea, povatuitorule al celor ce se mântuiesc, gură lui Dumnezeu, care din pustie ai făcut cetăţi şi pe diavolul l-ai gonit dintr-însă". Nu se tratează unul pe altul că de la superior la inferior. Din dialogul cu Pavel aflăm că ajunge în pustie pentru a scapă de mania cumnatului sau. Acesta dorea să-l denunţe împăratului Deciu că este creştin, pentru a moşteni toată averea familiei sale. Era perioada persecuţiilor împotriva creştinilor.

De 70 de ani Sfântul Pavel Tebeul primea o jumătate de pâine, adusă de un corb. În ziua întâlnirii sale cu Antonie, corbul îi va aduce o pâine întreagă. Din Sinxar reiese că luând sfinţii acea pâine, se invitau unul pe altul că s-o binecuvânteze şi s-o frângă, unul pe altul mai mare făcându-se cu cinstea. Fericitul Pavel a apucat pâinea de o parte, iar pe cealaltă parte a pus-o în mâinile părintelui Antonie şi îndată pâinea singură s-a frânt prin mijloc şi fiecare şi-a luat partea să.

După trecerea la cele veşnice a Sfântului Pavel Tebeul, Sfântul Antonie s-a întors la mănăstirea să, luând cu sine haina Sfântului Pavel cea împletită cu frunze de finic. Atât de mult cinstea acea haina, încât numai de două ori pe an se îmbracă cu ea: la praznicul Sfintelor Paşti şi în ziua Cincizecimii.

Sursa: CrestinOrtodox.ro 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii