Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:46 20 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sebastian Ghiţă a fost găsit vinovat!

ro

26 Apr, 2016 17:18 1126 Marime text
 
În şedinţa de astăzi, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat că afirmaţiile, opiniile şi aprecierile lui Sebastian Aurelian Ghiţă, deputat în Camera Deputaţilor, emise în spaţiul public în perioada 29 - 30 martie 2016, au adus atingere independenţei procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi sistemului judiciar în ansamblul său.
 
„Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei şi are obligaţia de a se sesiza şi din oficiu pentru a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea. Verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară la solicitarea vicepreședintelui Consiliului Superior al Magistraturii din data de 31 martie 2016.

Acestea au vizat afirmaţiile lansate în spaţiul public în cadrul „Ştirilor” postului B 1 TV din data de 29.03.2016 şi discursului susţinut în şedinţa Plenului Parlamentului României în data de 30.03.2016 de către domnul Ghiţă Sebastian Aurelian cu privire la activitatea judiciară desfăşurată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la lipsa de independenţă a acestora, la presupusa divulgare în presă a unor date din dosarul său de către procurorii ce îl aveau în instrumentare, precum şi la funcţionarea sistemului judiciar român în general.

Inspecția Judiciară a constatat că susţinerile publice ale deputatului Sebastian Aurelian Ghiţă nu au fundament şi constituie, în fapt, o diseminare de informaţii tendenţioase, de natură a pune în discuţie deontologia profesională a procurorilor din cadrul DNA şi să inducă în rândul opiniei publice ideea că activitatea procurorilor se desfăşoară în afara cadrului legal, subminând astfel autoritatea acestora şi aducând atingere independenţei sistemului judiciar”, se arată într-un comunicat al CSM.
 
Inspectorii judiciari au reţinut şi faptul că opiniile deputatui pot reprezenta o modalitate de răspuns la acuzele formulate împotriva sa în dosarul instrumentat de DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti în care are calitatea de inculpat. În acest context, nu poate fi omisă calitatea sa de deputat, întrucât prin susţinerile sale publice s-a indus indirect ideea unei funcţionări anormale şi incorecte a sistemului judiciar pe componenta atribuţiilor ce revin procurorilor, parte a mecanismului justiţiei, în sensul că se instrumentează dosare penale sub influenţa unor factori de natură politică şi nu pe baza probelor aflate la dosar.
 
Afirmaţiile lui Sebastian Ghiţă au drept efect dezinformarea opiniei publice cu privire la modul de funcţionare a DNA şi un impact profund asupra justiţiabililor, de natură a le afecta încrederea în actul de justiţie şi de a le amplifica nemulţumirile care, de altfel, sunt inerente în procedura judiciară. ”Impactul declaraţiilor lui Ghiţă, persoană publică, este unul puternic datorită calităţii sale de deputat, parte a uneia dintre cele trei puteri ale statului de drept, respectiv a puterii legislative”, arată CSM.
 
Plenul Consiliului a constatat că afirmaţiile deputatului Sebastian Aurelian Ghiţă au depăşit limitele admisibile ale discursului public politic şi ale libertăţii de exprimare şi au adus o gravă atingere independenţei procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi sistemului judiciar în ansamblul său.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii