Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:34 19 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raportul europarlamentarului Monica Macovei, adoptat de Parlamentul European

ro

29 Apr, 2015 15:33 687 Marime text
Raportul scris de Monica Macovei privind înființarea Biroului Procurorului European a fost adoptat de Parlamentul European. “Avem procurori români anticorupție care îndeplinesc criteriile pentru a fi procurori europeni și care pot oferi lecții despre combaterea eficientă a fraudelor și corupției”, a declarat Monica Macovei.
 
Raportul privind Regulamentul de înființare a Biroului Procurorului European a fost votat astăzi cu o largă majoritate: 487 de voturi pentru, 165 de voturi împotrivă și 33 de abțineri.
 
Europarlamentarul Monica Macovei, raportor al Parlamentului European pentru  Regulamentul privind înființarea Biroului Procurorului European, a scris Raportul și l-a negociat cu parlamentari europeni din toate grupurile politice, cu reprezentanți politici ai statelor membre și după întâlniri tehnice cu procurori din majoritatea statelor Uniunii Europene. 
 
“Să nu uităm că suntem gardienii banilor cetățenilor noștri. Asta doresc să fie și Biroul Procurorului European”, a mai spus Monica Macovei.
 
Oamenii sunt preocupați de amploarea fraudelor cu bani europeni. La dezbaterea din plenul Parlamentului European, Comisara pentru Justiție a declarat că 1-2 miliarde de euro vor fi recuperate anual, prin anchetarea fraudei de către Biroul Procurorului European. ”Desigur, această cifră va crește odată cu întărirea Biroului și a rețelei de procurori europeni anti-fraudă din statele Uniunii”, a spus Monica Macovei.
 
Biroul Procurorului European va efectua investigații penale și va trimite în judecată persoanele învinuite de comiterea infracțiunilor care afectează bugetul Uniunii. Instituția Procurorului European va avea 2 componente:  (1)  un birou central, format din 25 de procurori europeni selectați pe baza unei competiții deschise, cu un procuror șef, și (2) a doua componenta va fi alcătuită din „procurori europeni delegați”, care vor fi, practic, procurori din statele membre care vor lucra în continuare în statele lor în cazurile de fraudă cu bani europeni, dar printr-o colaborare directă cu biroul central.
 
„Grupurile de crimă organizată pentru fraudarea banilor europeni pot fi anihilate eficient numai de un grup de procurori europeni care lucrează împreună și rapid. Desigur, toate investigațiile, cum sunt perchezițiile, audierile, interceptările sau arestările preventive vor respecta legile țărilor în care se fac, drepturile celor anchetați și regulile procesului echitabil”, a mai declarat Monica Macovei.
Înființarea Biroului Procurorului European este prevăzută în Tratatul de la Lisabona, intrat în vigoare în decembrie 2009, care a modificat Tratatul Uniunii Europene.
 
Citeşte şi INSTITUŢIA CARE VA INVESTIGA FRAUDELE DIN BANI EUROPENI, MAI APROAPE DE REALITATE
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii