Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:01 16 10 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul dr Tudor Ciuhodaru privind beţivii sau drogaţii care ajung în spital. Ce părere aveţi?

ro

07 Oct, 2016 20:42 1770 Marime text
Medicul ieşean Tudor Ciuhodaru, fost parlamentar al României, propune un nou proiect de act normativ prin care persoanele care ajung la spital în stare de ebrietate sau sub influenţa substanţelor halucinogene să fie obligate ca, după externare, să presteze muncă în folosul comunităţii. Iată ce a scris pe pagina sa de Facebook, doctorul Ciuhodaru:
 
„Proiectul meu de lege prevede ca persoanele care ajung la spital pentru că au băut prea mult sau au consumat substanţe interzise vor plăti, după ce au fost tratate, spitalizarea sau vor face muncă în folosul comunităţii. Proiectul de lege prevede ca sumele colectate să fie folosite pentru ameliorarea condiţiilor din unităţile sanitare.
 
Legea este una cât se poate de corectă, daca ţinem cont de faptul că băutul peste măsură nu este un accident sau boală, ci ceva făcut din proprie iniţiativă. Principiul solidarităţii, pe care se bazează legea sănătăţii, a fost transformat în discriminarea pozitivă a acestor cazuri pentru că, în timp ce pacienţii bolnavi de cancer nu au mediamente iar vârstnicii cu afecţiuni majore sunt supuşi coplăţii, beţivii se tratează gratuit de câte ori doresc. Nici măcar RCA-ul nu e valabil atunci când consumi alcool sau te droghezi. Cei 60.000 de consumatori de alcool prezentaţi la urgenţă ar trebui să achite la sfăşitul terapiei, sub o formă sau alta, măcar o parte din eforturile făcute de noi toţi pentru terapia acestei forme de abuz.
 
De altfel consumul excesiv de alcool dăunează grav buzunarelor sănătăţii. Între 20 şi 40% din cazurile de solicitare a asistenţei de urgenţă sunt legate de consumul de alcool, iar numărul acestora e în creştere. Practic am ajuns să tratăm zilnic la nivel naţional peste 150 de pacienţi în urma exceselor bahice şi ca în fiecare an cheltuielile legate de abuzul de alcool sau droguri a celor aproape 60.000 de pacienţi să depăşeasă 25 de milioane de euro. Nu e de neglijat că peste 80%dintre aceşti pacienţi nu sunt neasiguraţi şi chiar dacă ar există o asigurare aceasta nu ar trebui să se refere la abuzul de alcool sau droguri.
 
Concret coplata pentru abuz de alcool şi droguri se decontează la ieşirea din spital, are valoarea de 500-1000 de lei sau 50 -100 de ore de muncă la prima prezentare şi se dublează la repetarea abuzului în mai puţin de un an. Sumele colectate vor fi utilizate de unitatile sanitare doar în beneficiul bolnavilor. Coplata pentru alcool reprezintă decontarea examenului clinic şi paraclinic, a determinarilor toxicologice şi a masurilor terapeutice efectuate în unitatile sanitare în cazul pacienţilor cu abuz de alcool sau consum de stupefiante şi poate fi modificată prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al justiţiei.“


Aşteptăm, în secţiunea de comentarii, opiniile dumneavoastră în legătură cu iniţiativa doctorului Tudor Ciuhodaru.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Petru 16 Oct, 2017 10:50 Foarte corect, dar plângea munca in folosul comunități sa plătească si serviciul prestat de medici
  • Bogdan Brăileanu 08 Oct, 2016 09:28 Ideea este bună,cu excepția asiguraților; asigurarea medicală este plătită de asigurat,din veniturile lui și nu face referire la tipul de serviciu decontat de casa de sanatate. Asta suna a discriminare.
  • Andi 07 Oct, 2016 23:49 Propun ca domnii sa se mai documenteze, dependenta e boala, iar acordul sau dezacordul dumnealor nu schimba realitatea.
  • Gabriel balan 07 Oct, 2016 22:19 Sunt de acord cu dr Ciuhodaru
  • fara nume 07 Oct, 2016 21:07 Foarte corect