Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:38 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Femeile însărcinate ar putea beneficia de analize și investigații gratuite. Măsurile prevăzute într-un proiect de lege

ro

19 Feb, 2018 22:31 1670 Marime text
Un proiect de lege depus de deputatul Tudor Ciuhodaru prevede că toate consultaţiile, investigaţiile şi tratamentele necesare unei evoluţii normale a sarcinii ar putea fi asigurate gratuit. 
 

”Proiectul a trecut de Comisia de Sănătate şi va intra în această săptămână în dezbaterea Camerei Deputaţilor (decizională). Adoptarea acestui demers legislativ va duce atât la îmbunătăţirea monitorizării sarcinilor, constituind astfel o măsură de prevenţie pentru patologia materno-fetală şi va constitui un sprijin pentru multe femei, în special salariate, ce amână aducerea pe lume a unui copil din considerente economice. Concret, adoptarea acestui proiect ce prevede asigurarea accesului gratuit la servicii medicale pentru mamă și copil, va reduce la jumătate numărul deceselor din prima zi de naștere (crescând numarul gravidelor ce se prezentă la medic) și totodată va stimula natalitatea” - a precizat deputatul Ciuhodaru pe contul său de Facebook. .

 
Acesta susține că proiectul a fost elaborat dupa modelul din Marea Britanie care a introdus aceste gratuităţi încă din 1948 în National Health Service realizând una din cele mai mici mortalităţi infantile din lume.
 
10 argumente pentru adoptarea acestui proiect:
1. România înregistrează valori record ale mortalităţii materne şi infantile.
2. O femeie din 2600 moare în timpul sarcinii, aceleaşi valori fiind raportate de Iran, faţă de media europeană de doar un deces la 8900 de sarcini.
3. Peste jumătate din decesele materne sunt cauzate de hemoragii majore (35%) şi hipertensiune (18%).
4. Deşi la nivel declarativ statul asigură consult medical gratuit femeilor însărcinate practic ,,oferta” de consultaţii şi investigaţii este extrem de limitată şi durează doar câteva zile la început de lună.
5. Se ajunge la situatia în care viitoarele mame trebuie să plătească multe din serviciile medicale iar cheltuielile pot ajunge chiar peste şase salarii minime pe economie.
6. Două din trei gravide nu se prezintă niciodată la medic pentru că nu dispun de sumele necesare.
7. Mortalitatea infantilă din prima zi de viaţă e similară celei din Togo sau Samoa.
8. În România un copil mai mic de un an moare la fiecare 5 ore iar principala cauză a acestui flagel este prematuritatea.
7. În fiecare an se nasc peste 20000 de prematuri în România iar rata prematurităţii a ajuns la 9%.
9. Modelul actual de fertilitate arată o scadere de un copil pentru fiecare româncă iar tot mai multe femei în special salariate amâna aducerea pe lume a unui copil din considerente economice.
10. Aşa am ajuns la un minim istoric de doar 195.000 de nou-născuţi anual.
 

”Vreau ca România să adopte politici publice și strategii clare pentru rezolvarea problemei demografice. Acest proiect de lege corectează măcar o parte din aceste consecinţe nefaste şi introduce într-adevăr politici demografice în cadrul unui program naţional de stimulare a natalităţii El se alatură celui pe care l-am inițiat în sesiunea parlamentară precedentă ce prevede încurajare natalității prin stimulente fiscale reale acordate în funcție de numărul de copii din familiile care muncesc” - a mai transmis Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii