Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:15 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiecția filmului „Doamna mărilor”, dedicat fregatei „Mărășești”, la Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”

ro

22 Feb, 2019 12:51 1826 Marime text

 Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” vă invită, joi – 14 martie 2019, ora 16:00, la proiecția filmului „Doamna Mărilor”, dedicat fregatei „Mărășești”, cea mai mare navă militară construită într-un șantier din România, de producție 100% românească.

La o scurtă incursiune în trecutul navei, vom afla că la Reșița au fost produse motoarele și  corpul navei la Galați. Inițial, la ieșirea de pe poarta Șantierului din Mangalia, în anul 1985, a fost încadrată drept crucișător, cu toate că nu împlinea întocmai caracteristicile necesare.

Botezată „Muntenia” de către cuplul Elena și Nicolae Ceaușescu, nava avea să primească un alt nume imediat după evenimentele din 1989, când în memoria victimelor de pe malul Begăi, a fost numită „Timișoara”. Odată cu schimbarea numelui a survenit și retrogradarea în clasa distrugătoarelor, însă pentru o scurtă perioadă de timp.

În cele din urmă, nava a primit numele de „Mărășești” pentru a onora înaintașa sa, distrugătorul „Mărășești”, cu care statul roman a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, laolaltă cu „Mărăști”, „Regele Ferdinand” și „Regina Maria”. În prezent poartă același nume, însă de această dată prezintă o altă încadrare, în clasa fregatelor.

Nava și-a pus amprenta asupra trecutului istoric al statului roman, fiind un deschizător de drumuri pentru România spre Alianța Tratatului Nord-Atlantic, în ciuda dotării cu sisteme de luptă primitive. Filmul „Doamna Mărilor” prezintă povestea navei cu note încărcate de umor, de istorie, de emoție, pe vocea camarazilor săi. Producția cinematografică a fost realizată de Studioul Multimedia din cadrul redacției „Observatorul Militar”, săptămânalul Ministerului

Evenimentul va fi găzduit în cadrul Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” iar accesul în sala de spectacol se va face cu 30 de minute înainte de începerea proiecției.

INTRAREA ESTE LIBERĂ ȘI SE VA FACE ÎN LIMITA LOCURILOR DISPONIBILE.

Sursa foto: wikipedia.org
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii