Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:45 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorul general, Augustin Lazăr, prezent la Forumul Consultativ al Procurorilor Generali și Șefilor Procuraturilor Statelor membre ale Uniunii Europene

ro

22 Oct, 2018 18:54 1313 Marime text
În perioada 18 - 19 octombrie 2018,  procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie(PÎCCJ), Augustin Lazăr, a efectuat o vizită oficială la Eurojust, ocazionată de participarea la Forumul Consultativ al Procurorilor Generali  și Șefilor Procuraturilor Statelor membre ale Uniunii Europene.

La data de18 octombrie 2018, a avut loc întâlnirea Consiliului Forumului, la care au participat reprezentanții Austriei, Bulgariei, Finlandei, României, președintele Eurojust, domnul Ladislav Hamran, precum și membrii naționali ai Eurojust. În cursul acestei întrevederi,s-a discutat agenda actualului forum, precum și aspecte referitoare la organizarea următorului forum din 2019.  

La întrevedere, delegația României  a fost formată din domnul Augustin Lazăr, procurorul general al PÎCCJ, doamnele Nadina Spînu, procuror șef al Serviciului de cooperare judiciară internațională, relații internaționale și programe din cadrul PÎCCJ și Daniela Buruiană, membru național Eurojust.

În cursul zilei de 19 octombrie 2018, s-au desfășurat lucrările celei de a 13 a Întâlniri a Forumului Consultativ al Procurorilor Generali  și Șefilor Procuraturilor Statelor membre ale Uniunii Europene, eveniment anual organizat la sediul Eurojust de la Haga de către statele care dețin președinția Consiliului Uniunii Europene. 

România va prelua președinția rotativă a acestuia la 1 ianuarie 2019, calitate în care va organiza cea de a 14  a întâlnire a Forumului, alături de Finlanda.

Este pentru prima dată când Ministerul Public român organizează un eveniment judiciar cu impact pentru toate procuraturile din Uniunea Europeană, având, totodată, un rol esențial în stabilirea  agendei și temelor care vor fi dezbătute.

Temele abordate la reuniunea din acest an au vizat provocările actuale privind prevenirea și combaterea terorismului, schimbul de informații între autoritățile judiciare ale statelor membre și Eurojust, noutăți în domeniul justiției penale în spațiul UE, noul peisaj judiciar al UE, urmare a reformei Eurojust, înființării și operaționalizării Parchetului European.

De asemenea, Augustin Lazăr, procurorul general al PÎCCJ și doamna Raija Toiviainen, procurorul general al Finlandei, au susținut discursuri privind prioritățile celor două procuraturi generale și temele celei de a 14 a Reuniuni a Forumului Consultativ, care va fi organizată în octombrie 2019 de către România, Finlanda și Eurojust.

În alocuțiunea prezentată,  Augustin Lazăr a arătat că, din perspectiva PÎCCJ, trei teme sunt prioritare: Parchetul European (EPPO) – operaționalizare și perspective;  E-evidence – viitorul cooperării judiciare internaționale; consolidarea cooperării judiciare europene în domeniul protecției mediului și al patrimoniului cultural.

Totodată, în discursul său, Augustin Lazăr a precizat că ideea înfiinţării unui minister public internaţional i-a aparţinut marelui jurist român Vespasian V. Pella care„în anul 1925 propunea înființarea unui Minister public internațional”, iar în anul 2017, România a fost unul dintre Statele membre care au inițiat această formă de cooperare consolidată.

În același context, procurorul general al PÎCCJ a subliniat faptul că Ministerul Public român s-a implicat în mod activ, prin procurori desemnați, la evenimente vizând operaționalizarea  EPPO.

Cu titlu de exemplu, au fost menționate trei dintre cele mai importante momente: conferința organizată la data de 3 noiembrie 2017, de către PÎCCJ, în colaborare cu parteneri francezi, în cadrul căreia procurorul general Jean Claude Marin a susținut o prelegere pe tema Parchetului European, în Aula Magna a Facultății de Drept din cadrul Universității București; conferința internațională privind "Înființarea Parchetului European", care va avea loc la Atena, între 23-25 noiembrie 2018, organizată de Procuratura Generală a Curții Supreme din Grecia; conferința organizată la data de 14 decembrie 2018, la București, în cadrul implementării proiectului „Promovarea protecției intereselor financiare ale UE privind sprijinirea acțiunilor statelor membre si instituțiilor europene in procesul de tranziție către EPPO”.

Sursa foto: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii