Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:47 14 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Plutonier adjutant din cadrul UM 02541, reţinut pentru șase infracțiuni de trafic de influență

ro

26 Aug, 2016 13:41 1608 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de astăzi, a inculpatului Smadici Marius, plutonier adjutant în cadrul UM 02541 Câmpulung Moldovenesc (Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare), cu privire la săvârșirea a șase infracțiuni de trafic de influență.
 
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt: în perioada martie – iunie 2016 inculpatul Smadici Marius, plutonier adjutant în cadrul U.M. 02541 Câmpulung Moldovenesc (Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare), a pretins și primit de la șase persoane sume cuprinse între 500 și 1600 de euro, pentru a le facilita acestora trecerea testului psihologic, probă eliminatorie pe care persoanele respective trebuiau să o susţină la U.M. 02541 Câmpulung Moldovenesc în vederea angajării în cadrul M.Ap.N. ca soldat gradat profesionist, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra membrilor comisiei de examinare.
 
Inculpatul i-a ajutat pe acești candidați prin punerea la dispoziția lor a variantelor de teste psihologice cu o zi înainte de susținerea testului psihologic eliminatoriu. Toți cei șase candidați care au susținut testul psihologic în această modalitate au fost declarați admiși.
În cazul pretinderii și primirii sumei de 1600 de euro de la unul din cei șase candidați, inculpatul Smadici Marius a lăsat să se înțeleagă că are influență și asupra comisiei de examinare în cadrul probei sportive eliminatorii, ce urma a fi dată de către persoana respectivă. Astfel, inculpatul l-a condus pe candidat în incinta unităţii militare unde a doua zi urma să fie susţinută proba sportivă, arătându-i în ce va consta efectiv proba sportivă și lăsându-l să se pregătească pe traseul respectiv. A doua zi, în urma susţinerii testării sportive, candidatul a fost declarat admis.
 
Inculpatului Smadici Marius i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
Azi, inculpatul Smadici Marius urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii