Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:10 14 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pensionari, nu vă faceţi speranţe - nu sunt bani pentru creşterea pensiilor! De vină sunt pensiile speciale!

ro

22 May, 2016 16:24 1352 Marime text
Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, le taie toate speranțele pensionarilor. El a declarat, la o televiziune, că ”pensiile nu vor crește considerabil anul acesta sau la începutul anului viitor, vor fi doar indexările uzuale”.
 

"Pensiile vor crește atunci când ne vom permite să crească. În primul rând, în societatea românească există o mare problemă de solidaritate. În 2010 am avut legea cadru pe partea de pensii, care a reconstituit după grave abateri un sistem unitar de pensii. De la acea dată am avut șapte categorii care și-au scos pensii speciale. Anul acesta mai avem în Parlament încă o serie și acestea sunt pensii care se îndepărtează de principiul contributivității. (..) Pensiile speciale practic creează niște avantaje în plus. Nu că nu le-ar merita oamenii aceia în materie de decență a vieții, dar practic banii aceia sunt luați de la toți ceilalți. Eu practic iau dintr-un coș mare și dau la niște categorii speciale niște pensii care creează, chiar dacă ei merită ca oameni, le creează totuși o structură privilegiată. Dacă vom continua în acest mod, evident pensiile nu au cum să crească pentru restul lumii. Guvernul a trimis la Curtea Constituțională anumite acte care vin și greveaza sistemul public fără să aibă nicio sursă. Frumusețea între ghilimele a actelor din Parlament este ca ele vin cu un deziderat public minunat de a crește salarii, pensii, indemnizații, dar când e vorba de a indica resursa bugetară bineînțeles că nu există nimic. (...) poți să fii extrem de bine intenționat...și aici plecăm de la premisa că toți parlamentarii sunt îngeri: empatizezi și inima ta este mișcată pentru situația pensionarilor. Dar trebuie să îți pui problema: banii ăștia vin de la toți ceilalți...", a spus Pîslaru.

 
Ministrul a arătat că majorări semnificative de pensii pot fi realizate prin creșterea bugetului de stat - colectarea mai bună a taxelor, majorarea taxelor, creșterea eficienței folosirii banilor publici. Totodată, el a atras atenția că, dacă se va continua cu sistemul pensiilor speciale, care se îndepărtează de principiul contributivității, pensiile nu vor avea cum să crească pentru restul lumii.
 
Potrivit ministrului Muncii, ar trebui să se revină la sistem unitar de pensii, dar actualul Guvern nu își va asuma acest lucru. Acesta a semnalat că sustenabilitatea sistemului de pensii este în prezent puternic afectată și, dacă nu se va face nimic, în 2050 sistemul de pensii va fi în colaps.
 

"Sustenabilitatea sistemului de pensii în acest moment este puternic afectată. Dacă nu facem nimic, în 2050 sistemul de pensii este în colaps", a spus ministrul Muncii, adăugând că legea privind indemnizația pentru mame și crearea de stimulente pentru antreprenoriatul celor care se întorc din diaspora fac parte din eforturile Guvernului de a sprijini sistemul de pensii.

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii