Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:04 22 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Paşaportul în loc de act de identitate?

ro

12 Mar, 2016 15:12 1135 Marime text
 
Ultima găselniţă parlamentară este modificarea OUG 97/2005, prin care paşaportul ar urma să devină act de identitate, la fel ca buletinul de identitate sau cartea de identitate provizorie. Inițiativa aparține liberalilor.
 
 

”În sensul prezentei ordonanţe de urgentă, prin act de identitate se înţelege cartea de identitate, precum şi cartea de identitate provizorie şi buletinul de identitate, aflat în termen de valabilitate, precum şi paşaportul'', se arată în propunerea legislativă.

 
În opinia liberalilor, respectând drepturile fiecărui individ, în condiţiile prevăzute de lege, legitimarea de către reprezentanţii statului trebui să poată fi realizată şi în lipsa cărţii de identitate.
 

”Condiţionarea legitimării de existenţa sau prezenţa exclusivă a cărţii de identitate e nejustificată, având în vedere că statul roman eliberează şi alte documente de identificare, precum paşaportul. Legitimarea şi/sau identificarea cetăţenilor, mai ales în actualul context european, în timpul fenomenului denumit criza migranţilor şi pe fundalul unor ameninţări din partea unor actori non-statali, poate fi esenţială sub aspectul siguranţei naţionale", arată iniţiatorii în expunerea de motive. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii